fallback

Орешарски вече не е сигурен, че няма да искаме помощ от МВФ

Миналия месец той отхвърли предположението, че България може да се окаже сред кандидатите за финансова помощ от фонда

13:20 | 03.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Към момента не може да се каже твърдо дали България ще иска или не средства от Международния валутен фонд (МВФ) през следващата година във връзка със справяне с икономическата криза, каза министърът на финансите Пламен Орешарски днес по време на дискусия относно мерките за справяне с кризата. Миналия месец той отхвърли предположението, че България може да се окаже сред кандидатите за финансова помощ от фонда.

„Много се надявам, че това няма да е необходимо“, допълни той. Орешарски посочи, че страната ни има споразумение с Европейската инвестиционна банка за големи годишни заеми, които също могат да се ползват.

Във връзка с предложените от ЕК мерки за справяне с кризата на страните от ЕС Орешарски коментира, че мерките като цяло целят „добре функционираща финансова система“.

„Освен това, ЕК не препоръчва засилване на вътрешното търсене в страните извън еврозоната“, заяви той.

Освен че предложи паралелно въвеждане на еврото през следващата година, министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров представи някои основни мерки за справяне с икономическата криза през следващата година според вижданията на МИЕ. Сред тях са да се намалят задължителните резерви на банките и основният лихвен процент. Също така се предлага 200 млн. евро от средствата по Оперативна програма „Конкурентоспособност“ да минат през Българската банка за развитие, както и през нея да минат други 100 млн. евро от Европейската банка за възстановяване и развитие.

Димитров предлага да се формира държавен фонд за финансиране на големи инфраструктурни проекти със средства от 2 млрд. лв., които ще бъдат взети от държавния резерв.

Предвижда се също така в държавния бюджет за следващата година да бъдат заделени 100 млн. лв. за строеж на индустриални зони.

Министърът потвърди и тезата, че бюджетният излишък за следващата година трябва да бъде поне 2%, а икономическият растеж – 4,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:51 | 01.09.22 г.
fallback