fallback

Димитров предлага паралелно въвеждане на еврото, Орешарски не е съгласен

Да се въведе паралелно еврото в страната ни като разплащателно средство наравно с лева още през следващата година предложи министърът на икономиката и енергетиката

12:52 | 03.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Да се въведе паралелно еврото в страната ни като разплащателно средство наравно с лева още през следващата година предложи министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров по време на дискусия днес за справянето със сивата икономика по време на криза.

За Investor.bg Димитров обясни, че според него това „ще намали натиска върху лева и ще ни помогне за справянето с икономическата криза“.

Министърът на финансите Пламен Орешарски обаче заяви по време на дискусията, че едностранното паралелно въвеждане на еврото у нас без съгласуването на тази крачка с Европейската централна банка (ЕЦБ) и с Българската народна банка (БНБ) би донесло много повече минуси, отколкото плюсове, на страната ни. Категоричното мнение на Орешарски беше, че е рано през следващата година у нас да се въвежда еврото.

Между другите, предложени от министър Димитров, мерки за справяне със сивата икономика е въвеждане на така наречените данъчни карти. Министърът поясни, че това е лично негово мнение. На практика такава карта се поставя в касовите апарати при всяка покупка и, ако сборът от разходите за покупки на даден гражданин надмине декларираните официално от него приходи, то информацията автоматично се изпраща в Националната агенция за приходите (НАП), за да се направи съответната проверка.

На въпрос на Investor.bg относно това дали би трябвало да се ревизират някои параметри на бюджет 2009 предвид финансовата криза Петър Димитров отговори: „Бихме направили промени в държавния бюджет, ако някой ни убеди, че това е необходимо. Но според много икономисти бюджетът е изпълним, включително ще има и икономически ръст за следващата година от 4,7%. Не са изключени и по-неблагоприятни варианти обаче защо точно тях да залагаме в бюджета?“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:30 | 06.09.22 г.
fallback