fallback

Преглед на печата за 3 декември

08:00 | 03.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Нови буфери ще спасяват разходите в бюджет 2009 г. в. Дневник

Управляващата коалиция не желае да съкращава вече набелязаните разходи в бюджета за следващата година. Депутати от трите партии обясниха пред "Дневник", че пари ще бъдат намерени от досега посочените буфери. Първият от тях е бюджетният излишък, който в настоящите планове трябва да достигне 2.3 млрд. лв., или 3% от очаквания брутен вътрешен продукт. Първоначално управляващите възнамеряваха да го намалят с един пункт и така да се освободят над 700 млн. лв. за инфраструктура.

Депутатът от БСП и председател на бюджетната комисия Румен Овчаров заговори, че под риск са поставени 2 млрд. лв. от разходната част. Тъй като никоя от управляващите партии не желае да жертва посочените приоритети в проектобюджета - инвестиции и ръст на пенсиите, вече се обмисля излишъкът да бъде свит до 1% от БВП. По всяка вероятност под условие ще са 10% от разходите на министерствата и ведомствата и така ще бъдат освободени още 800 млн. лв. Други 400 млн. лв. се очаква да бъдат спестени от предвидения резерв за публични инвестиции.

Скандална законова поправка пуска износа на дървесина в. Новинар

Поправката в Закона за горите, която забранява износа на дървесина от всички видове за страни извън Европейския съюз, трябва да бъде отменена незабавно. Това поиска вчера вицепремиерът Меглена Плугчиева по време на подписване на проект за реформа в горския сектор.

Според нея тази мярка трябва да се отмени, тъй като е икономически неизгодна в условията на финансова криза, когато търсенето е ограничено, а износът свит. В момента пазарът се е свил и вместо да се търсят нови експортни ниши, българските компании са лишени от реализацията на продукцията си за трети страни, коментира Плугчиева.

CBN: Българският хардуерен пазар излезе от ниския клас в. Дневник

Търсенето на пазара на ИТ хардуер се измества към водещите световни марки от висок и среден клас, показват резултатите от проучването на междуфирмения пазар в България за 2008 г. на агенцията за пазарни анализи CBN, проведено сред дилърите на световните производители в страната.

"Потребителите имат повече пари и търсят по-качествени продукти, а от друга страна, цените на хардуера непрекъснато падат", така обясни тенденцията Людмил Стойчев от CBN. Засега е трудно да се каже дали трендът ще се запази и през следващата година, или клиентите ще възвърнат старите си навици да купуват главно според цената. Един от признаците, че секторът няма да остане незасегнат от кризата, според Стойчев е "запушването" на складовете на търговците, тоест времето за реализация на един артикул нараства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:56 | 02.09.22 г.
fallback