fallback

Фирмите са с негативни очаквания за влиянието на глобалната криза у нас

Над 80% от фирмите ще реагират на кризата, намалявайки разходите, 14% са принудени да съкратят работни места

17:57 | 02.12.08 г.

България е силно засегната от световната икономическа криза, сочат резултатите от проучване сред компании членове на Германско-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК). 67% от запитаните компании описват последствията от кризата като негативни за страната, а други 23% дори като силно негативни. 

Въпреки това участниците в анкетата смятат, че собствената им компания е по-слабо засегната в сравнение с общата икономика на страната. Макар че 63% от анкетираните очакват негативни последици върху продажбите на компаниите им, други 29% смятат, че бизнесът върви както обикновено. Близо 8% от запитаните забелязват дори положителен ефект върху тукашната им дейност, например под формата на преместване на дейността на компании от по-скъпи райони на света към България.

За следващата година очакванията се разделят – 27% от фирмите очакват по-висок оборот от 2008 г., близо една трета очакват стагнация, а 39% се опасяват от рязък спад в оборота.

Над 80% от фирмите ще реагират на кризата, намалявайки разходите. 14% са принудени да съкратят работни места. Повече от половината от запитаните ще ограничат размера на планираните инвестиции, а всяка осма фирма се е отказала напълно от инвестиционните си намерения.

Кризата се отразява на търговските отношения с Германия. 63% от анкетираните се опасяват от спад в износа за Германия, почти половината от фирмите очакват намаляване на вноса. Седем от всеки десет от участниците в проучването смятат, че притокът на инвестиции от Германия ще намалее.

Относно условията за финансиране три четвърти от фирмите се оплакват, че сега получават кредит по-трудно или при по-високи лихви. Фирмите очакват от държавата да предприеме преди всичко следните две мерки: намаляване на данъците, за да се стимулира конюнктурата, и държавни гаранции за банките.

Германско-българската индустриално-търговска камара е официалната външнотърговска камара на Германия в България. Тя е двустранна и наброява близо 430 фирми от двете страни.

В запитването са участвали 76 фирми, от които една трета са от сферата на услугите, 18% се занимават с търговия на едро, 20% имат производствена дейност и 12% са строителни фирми. Проучването е проведено в периода 21-25 ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:52 | 08.09.22 г.
fallback