fallback

Контрабандата на цигари у нас е 7% от продажбите

Очаква се през следващата година делът на контрабандата да се удвои

14:34 | 02.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Контрабандата на цигари в страната е около 7 на сто от продаваните количества по данни от изследвания на пазара от средата на годината, съобщи Петя Петкова, мениджър „Корпоративни въпроси“ в българския филиал на British American Tobacco (БАТ), цитирана от БТА.

Очаква се през следващата година делът на контрабандата да се удвои, допълни тя.

По данни на Булгартабак холдинг пък контрабандата на цигари е 15 на сто от пазара на тютюневи изделия.

Предложението за въвеждането на тримесечния гратисен период за стари бандероли за цигари е изненадало фирмите в бранша, каза Петкова. Разговорите с експерти на Министерството на финансите са били за шестмесечен гратисен период. Подобни решения трябва да са прозрачни и да се вземат след предварителна консултация с бизнеса, отбеляза Петкова. Сега не е уточнено как ще бъдат връщани на държавата бандеролите, които не са използвани, не е сигурно, че ще спре и търговията с цигари на стари цени навсякъде в страната, добави Петкова.

Очаква се днес Народното събрание да реши какъв ще е точно акцизът на цигарите от 1 януари 2009 г. и какъв ще е гратисният период за използване на стари бандероли.

За да е нисък делът на контрабандата, държавата трябва да има разумна акцизна политика, каза на пресконференцията Масимилиано ди Доменико, директор „Корпоративни въпроси“ за Европа в British American. Ако за критерий за цената на цигарите се вземе средната работна заплата, ще видим, че в България се продават най-скъпите цигари в Европа, посочи той. Акцизът на тютюневите изделия ще продължи да се повишава и цигари, които сега се продават по 1,7 лв., ще струват 4,4 лв. през 2016 г., посочи той.

От БАТ цитираха изследване, според което световното производство на цигари е 5,8 трлн. къса годишно, а незаконната търговия е 600 млрд. къса или 10,7 на сто.

Пълната забрана за пушенето на публични места, която правителството предложи преди две седмици, няма да намали трайно броя на пушачите, смятат в БАТ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:33 | 02.12.08 г.
fallback