fallback

Банката за развитие отпуска кредитни линии за насърчаване кредитите за МСП

До момента 17 търговски банки са заявили интерес към получаване на кредитна линия от ББР

13:59 | 02.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Българската банка за развитие (ББР) ще отпуска кредитни линии в размер до 10 млн. евро на търговските банки в страната, съобщиха от финансовата институция. Целта е да се стимулира достъпът до финансиране на малките и средни фирми в страната.

Кредитните линии ще са целеви – за средносрочно и дългосрочно инвестиционно кредитиране, предекспортно финансиране, както и финансиране на проекти по структурните фондове на ЕС. Средствата ще се предоставят за срок до 10 години с до 5 години гратисен период.

По тези кредитни линии търговските банки ще могат да предоставят заеми на малките и средни фирми с максимален размер до 1 млн. евро и максимална лихва в размер на 6-месечен Юрибор + 4 пункта. За обезпечение и собствено участие ще се прилагат стандартните за банковата система на България изисквания.

Рефинансирането на търговските банки е последица от приетия от правителството пакет мерки “Пазарна гъвкавост” за минимизиране на негативните ефекти от световната финансова криза върху българската икономика, се казва в съобщението.

Част от мерките предвиждат поетапно капитализиране на Българската банка за развитие с 500 млн. лв. Средствата са за целево рефинансиране на търговските банки и улесняване достъпа на МСП до финансиране. В началото на декември се очаква попълването на първите 100 млн. лв. от увеличението на капитала на банката.

До момента 17 търговски банки са заявили интерес към получаване на кредитна линия от ББР. Разпределението на ресурса по първия транш ще става след класиране на търговските банки по критерии – CAMEL (рейтинг, който БНБ присъжда на търговските банки при регулярните си надзорни проверки), размер на корпоративния кредитен портфейл, адекватност на капитала, вид и обем на предлаганото обезпечение. Критериите са съгласувани с Асоциацията на банките в България.

ББР е поставила и допълнителни изисквания към банките. Едно от условията е със средствата от кредитната линия да не се рефинансират заеми, обслужвани от банки в състава на банковата им група, както и да не се намалява нетният размер на привлечените средства със срочност над 1 месец от мажоритарния им собственик или свързани с него лица. За изпълнение на това условие ББР изисква нарочно писмо за намерения от собственика на кредитната институция.

Друго изискване е банките да се съобразят с препоръката на БНБ за капитализация на дивидентите за 2008 г., както и да револвират действащи кредити, освен ако няма мотивирано основание за тяхното прекратяване.

ББР е правоприемник на Насърчителна банка. Банката предоставя дългосрочно инвестиционно кредитиране и извършва предекспортно пряко и непряко кредитиране на български микро, малки и средни предприятия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:18 | 10.09.22 г.
fallback