fallback

Хендрик Бремер: Кризата ще продължи поне още две години

Със сигурност в ЦИЕ ще се наблюдава повишаване на дела на лошите кредити, макар и в не толкова силна степен, колкото на Запад, коментира анализаторът

11:46 | 02.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Хендрик Бремер. Снимка: Investor.bg

Финансовата криза вероятно ще продължи поне още две години, заяви Хендрик Бремер от австрийската компания Roland Berger Strategy Consultants в рамките на провеждащия се днес форум за финансови услуги в Югоизточна Европа, чийто медиен партньор е Investor.bg.

„Настоящата криза всъщност има поне три лица – финансова криза, икономическа криза и регулаторна криза. Основният аспект на финансовата е кризата на доверието, която може да продължи повече от прогнозираното, може би ще мине поне още половин година преди банките отново да започнат активно да се финансират помежду си. Загубите на реална стойност на фондовите пазари е понижаването на печалбите в банковия сектор също се значими фактори”, коментира Бремер.

„По отношение на реалната икономика със сигурност очакваме забавяне на растежа и повишаване на риска от фалити на компании в различни сектори. Що се отнася до регулаторната криза, тя се проявява основно чрез правителствата и централните банки, които все още не са добре ориентирани в новата си роля на финансовите пазари. Тя все още не е и много ясна. Може да се очакват повече регулации, като остава отворен въпросът дали тези регулации ще доведат до повече прозрачност”, каза още Бремер.

„Въпросите, които произтичат от настоящата ситуация, са: колко зле може да стане, колко дълго ще продължи и какво ще е влиянието върху бизнес моделите, базирани на растежа”, заяви Бремер.

„ЦИЕ беше третият най-бързо растящ регион в света до момента, следователно повечето бизнес модели в региона са базирани на растежа. По отношение на БВП очакваме по-бавен растеж от 2,5% средно за региона за 2009 г. Това според официалната икономическа терминология не е рецесия, но за страни като България, Полша и Румъния това де факто е вид рецесия”, смята Хендрик Бремер.

Той цитира анкета сред корпоративни мениджъри, резултатите от която показват, че по-голямата част от тях очакват най-лошото да се случи през 2009, докато за 2010 прогнозите са като цяло оптимистични.

Относно действията, които повечето мениджъри планират да предприемат в условията на кризата, с най голям дял са програмите за съкращаване на разходите (планирани от над 60% от мениджърите в ЦИЕ). Сред очакваните мерки са още ревизиране на бюджетите за 2009, затягане на управлението на паричните средства, спиране на наемането на нови служители, замразяване на инвестициите и др.

Цитираната от Бремер анкета сред банкови мениджъри пък показва, че над 50% от тях очакват през следващата година кредитите да останат с положителен прираст в рамките на 0-2%. Само 28% от анкетираните очакват отрицателен кредитен растеж.

„Със сигурност обаче ще се повиши делът на лошите кредити в ЦИЕ, разбира се в не толкова голяма степен като в САЩ например. Банките трябва да са готови за такова развитие и да вземат превантивни мери”, добави Бремер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:55 | 12.09.22 г.
fallback