fallback

Преглед на печата за 2 декември

08:07 | 02.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Румен Овчаров: Няма да експериментираме с намаляване на ДДС

в. Дневник

Ясно ли е вече кое ще се промени в проекта за бюджет 2009?

- В момента се работи новата макрорамка, преизчисляват се приходната и разходната част на бюджета, тъй като очакваме България да бъде сериозно засегната от икономическата и финансовата криза.

Каква е прогнозата ви, с колко ще се свие разходната част?

- Средствата ще намалеят доста, може би с над 2 млрд. лв.

Европейската комисия предложи пакет от мерки срещу икономическата криза, които включват понижаване на ДДС и на облагането на гражданите с най-ниски доходи. Ще се приложи ли това и в България и как? - Не съм запознат конкретно с това предложение и ще го коментирам, като го видя в официален вид. Не мисля, че ще експериментираме с намаляване на ДДС, а останалите данъци са толкова ниски, че просто няма накъде да ги сваляме. Освен това подобно предложение не се подкрепя в много от европейските държави, включително и в някои от най-големите.

Газът поевтинява напролет

в. Новинар

Цената на природния газ може да падне през април следващата година, прогнозираха вчера експерти от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Причината за това е поевтиняването на петрола, което, ако продължи и през следващата година, ще доведе до спад и на цената на газа, обясниха те. Вчера барел петрол се търгуваше за около 53 долара, което е намаление с около 2 процента в сравнение с ден по-рано.

Облигационерите на "Кремиковци" отново са фактор за бъдещето на комбината

в. Дневник

Облигационерите на "Кремиковци" запазват обезпечението си под формата на активи от комбината, след като те и самото металургично дружество спечелиха обжалването пред Софийския апелативен съд за датата на неплатежоспособността. Тя вече е променена от 31 декември 2005 г. на 6 юни 2008 г. Новината съобщи бившият изпълнителен директор Александър Томов, но впоследствие бе потвърдена от още 3 източника на "Дневник".Решението е било взето на 26 ноември и може да промени коренно процедурата по несъстоятелност, в която се намира стоманопроизводителят.

Мегапроектите в туризма минаха на стендбай

в. Дневник

Туристически проекти за близо 4.5 млрд. лв. минаха във фаза изчакване, показа проверка на "Дневник". Почти всички инвеститори признават за забавяне на плановете за строителство, но малцина посочват причините - от затрудненото финансиране в резултат на глобалната криза до появилите се съмнения ще има ли достатъчно туристи за новите комплекси.

Мегапроектите за ски курорти, лансирани през последните години, са почти за 2.5 млрд. лв. Инвестициите се обясняваха с голям потенциал на зимния туризъм, дори се говореше за "Балканските Алпи". Сега компаниите показват по-премерени очаквания, а част от плановете предстои да се преразглеждат.

Държавата раздаде нови гори край морето на частници

в. Сега

Докато в парламента умуват какви вратички да оставят за замените, след като Брюксел поиска тези сделки да спрат, Държавната агенция по горите одобри поредната партида замени. Само за два дни с подписа на председателя й Стефан Юруков държавата се раздели с общо 340 дка гори по морския бряг, намиращи се край Балчик, Варна, Царево и Старо Оряхово. Дивечовъдната станция "Балчик" продължава да свива територията си. Чрез две сделки от нея са откъснати нови 32 дка гори и са харизани на частници, чиито имена по традиция се пазят в тайна. От 2005 г. насам обширното ловно стопанство се е разделило вече с 2600 дка от своята територия.

Винари не продават продукцията си, чакат по-високи цени

в. Новинар

Винопроизводителите да се въздържат от продажба на продукцията си, тъй като в момента няма много купувачи и цената е много занижена. За това призова вчера председателят на Националната лозаро-винарска камара Пламен Моллов. Той коментира още, че през тази година качеството на гроздето е отлично, но износът е намалял драстично. Това може да се използва като предимство, защото догодина качеството му ще се повиши.

Дистрибутор свил 10 бона от цигарен гигант

в. Стандарт

9 462 лева е присвоил регионалният дистрибутор за Благоевград на фирма "Бритиш Аверикан Табако-България". Икономическа полиция е приключила проверката срещу Л.И. Установено е, че той ощетил дружеството с гореспоменатата сума. Парите дистрибуторът взел, след като продал цигари, собственост на фирмата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:46 | 11.09.22 г.
fallback