fallback

Изоставаме със строежа на депа за отпадъци, не са изключени санкции от ЕК

Големите общини, които не са започнали изграждането на депа за отпадъци, са: Бургас, Стара Загора, Ямбол, Добрич, Видин, Плевен

17:42 | 01.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Изоставаме със строежа на депа за битови отпадъци в страната, казаха пред журналисти експерти от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Според поетия ангажимент от страната ни до средата на юли 2009 г. в България трябва да има 55 регионални работещи депа за битови отпадъци. При 34 от депата са изградени една или две клетки (има и готови) и те без проблем ще бъдат завършени в срок.

Към момента обаче строежът на 21 от тези депа още не е започнал, а от тях 7 дори не са проектирани. В някои случаи строителството се бави заради това, че две съседни общини не могат да се разбират къде точно да се изгради депото, което ще се ползва съвместно.

За Investor.bg от МОСВ конкретизираха, че големите общини, които не са започнали изграждането на депа за отпадъци, са: Бургас, Стара Загора, Ямбол, Добрич, Видин, Плевен.

Според регламента на ЕК, дори само едно от депата да не влезе в срок в експлоатация, могат да бъдат наложени санкции, както това се е случило например за Гърция, коментираха от МОСВ.

От министерството не отрекоха, че това може да се случи и с България, тъй като няма да е лесно да се навакса изоставането на изграждането на депа за отпадъци в някои общини. Възможно е също по принцип, при определени обстоятелства, да се даде отсрочка за изпълнението на ангажимента за строителство на депа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:35 | 01.12.08 г.
fallback