fallback

Агенцията за инвестиции определи 6 фирми за инвеститор на годината

„Голяма награда” няма да бъде връчвана, тъй като всяка от фирмите-инвеститори има съществен принос в своята област

14:14 | 01.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Българската агенция за инвестиции (БАИ) определи 6 фирми от различни сектори на икономиката за „Инвеститор на годината 2008”, съобщиха от агенцията. Официалното награждаване ще стане днес, 1 декември, като „голяма награда” няма да бъде връчвана, тъй като всяка от фирмите-инвеститори има съществен принос в своята област, уточниха от БАИ за Investor.bg. 

Награди „Инвеститор на годината 2008” получават следните 6 фирми:

„Луфтханза Техник София” ООД, София, която на 28 октомври откри авиоремонтна база на летище София. Инвеститор е смесено дружество между Луфтханза Техник АГ, Германия (80%) и Бългериан Авиейшън Груп (20%), а инвестицията е в размер на 20 млн евро. Новият хангар е с площ 6000 кв. м и позволява едновременното обслужване на два самолета. 350 работници осъществяват базово обслужване на самолети Boeing и Airbus.

“Калиакра Уинд Пауър” АД, София, изградила ветроенергийния парк Калиакра, намиращ се в землището на с. Българево, община Каварна, открит официално на 25 юли 2008 г. Проектът на стойност около 90 млн. лв. е реализиран от смесената компания между българското инженерингово дружество „Инос 1” и японската корпорация „Мицубиши Хеви Индъстриз”.

„Девня Цимент” АД, Девня (контролира се от „Симан Франсе “ – Франция, част от Италчементи Груп, Италия). Общата сума на инвестициите на Италчементи за придобиване, обновяване и модернизиране на заводите „Девня Цимент” и „Вулкан” АД, Димитровград в България възлиза на 200 млн. евро.

СОБАЛ „Д-р Тасков”, Търговище, където за изминалите 10 години са направени над 10 000 операции на пациенти от Търговище, Шумен, Разград, Русе и Велико Търново. Болницата е специализирана за диагностика, лечение и хирургия на очни заболявания, медико-козметични услуги и научна дейност. В новата триетажна сграда са разположени 4 модерни операционни зали, 5 поликлинични кабинета и 50 болнични легла. Разполага със съвременна апаратура за диагностика и лечение. Размерът на инвестицията надхвърля 3,5 млн. лева.

„Винербергер” ЕООД, Луковит, чийто завод в Луковит беше открит през юни 2008 г. Заводът на австрийската фирма Винербергер е с напълно автоматизирана производствена линия за керамични блокове, като инвестицията е в размер на около 25 млн. евро.

„Хюлет-Пакард” се награждава за създадени нови работни места в областта на високите технологии и обучени служители. През 2006 г. фирмата изгради високотехнологичен център в София за обслужване на клиенти в Западна Европа със софтуерни и хардуерни продукти. Към октомври 2008 г. дружеството е наело и обучило 1280 свои служители в областта на високите технологии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:29 | 14.09.22 г.
fallback