fallback

Преглед на печата за 1 декември

07:59 | 01.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Спасяват фондовата борса с нов фонд в. Стандарт

Инвеститорите на фондовата борса да направят нов фонд, който да спре спадa на цените на акциите, предложи председателят на Комисията за финансов надзор Апостол Апостолов по "Дарик" радио. Идеята е в този фонд да се съберат няколко десетки милиона лева от пенсионните и взаимните фондове, обясни Апостолов. Аз съм абсолютно убеден, че тогава и държавата би се намесила като дялово участие в този фонд, за да подкрепи борсата, допълни той. От началото на годината борсовият индекс SOFIX се срина с 80%. Така собствениците на борсови компании са изгубили около 80% от стойността на активите си. Според Апостолов от причините за това две трети са страх и недоверие, а една трета са фундаменталните проблеми. Много е важно в този случай всички участници на пазара да направят така, че кризата да не ни повлече, допълни той.

Идеята е новият фонд да купува и продава акции на борсата, като по този начин стопира спада на цените им. В Хърватия например преди два-три месеца беше разрешено на колективните инвестиционни схеми и пенсионните дружества да направят един такъв буферен фонд, мотивира се Апостолов. В него самите пенсионни фондове внасят пари и при необходимост изкупуват дялове на закъсали колективни инвестиционни схеми или ако решат, влизат на борсовия пазар.

Цветанов отвърза фонд "Земеделие" в. Стандарт

Министърът на земеделието и храните Валери Цветанов издаде заповед за възстановяване на пълната акредитация на Държавен фонд "Земеделие" - Разплащателна агенция, съобщиха от земеделското министерство. Агенцията бе поставена в период на пробация със заповед на Цветанов от 30 април. Тогава беше приет и план за действие, насочен към стабилизиране на административния капацитет и доразвиване на информационните системи на агенцията.

Безработицата ще надхвърли 10% догодина в. Сега

Управляващите най-сетне признаха, че безработицата може да се върне към двуцифрените нива отпреди години. Агенцията по заетостта коригира прогнозите си за 7-7.8% безработица през 2009 г. и за пръв път публично допусна, че тя може да надхвърли 10%.

Признанието дойде от шефа на агенцията Сотир Ушев, който се застрахова, че прогнозата не е официална и окончателните числа ще са ясни след 15 декември. В момента средната безработица у нас е 5.85%, докато в ЕС е 7%, така че има още възможности, докато "догоним" другите държави, успокоиха от агенцията.

Ирена Кръстева работи по закупуването на ТВ7 и "Експрес" в. Дневник

Собственичката на вестниците "Монитор", Телеграф", "Политика" и великотърновския "Борба" Ирена Кръстева работи по закупуването на ТВ7 и вестник "Експрес", които са собственост на "ТВ Седем" ЕАД. Двете медии, които са проект на журналистката Диляна Грозданова, съпруга й Любомир Павлов и брат му Юлий Павлов, най-вероятно ще са с нов собственик още тази седмица, съобщи "Медиапул".

За момента обаче не е ясно дали те ща бъдат придобити от "Балканска медийна компания" на Ирена Кръстева, или бившата шефка на тотото е само консултант по сделката. Нито Кръстева, нито сегашните собственици на ТВ7 и "Експрес" бяха открити за подробности по темата.

В "Булгартабак" назрява конфликт на интереси в. Сега

Потенциален конфликт на интереси назрява в новата управа на "Булгартабак холдинг". Едновременно с назначаването на Корнелия Нинова за изпълнителен директор, в борда на държавния холдинг, на който предстои приватизация, е назначен и бизнесмен, който произвежда цигари, научи "Сега". Става въпрос за Николай Малинов, който отскоро е и издател на в. "Дума". Пред "Сега" самият Малинов призна, че е в бизнеса с цигари, но не чрез своя фирма, а като служител на чужда цигарена компания, чието име не пожела да назове. Източници от "Булгартабак", а и публикации в пресата твърдят, че фирмата "Ескор" ООД, в която Малинов държи 30%, се занимава с търговия на цигари.

Гриша Ганчев върнал на държавата дюните край Шабла в. Дневник

"Върнахме имота, за който се казва, че в него има пясъчни дюни." Това каза предприемачът Гриша Ганчев на организирания в конезавода край балчишкото село Стражица първи частен търг за елитни коне. Повод за изявлението му е искането на Върховната административна прокуратура министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов да обяви за нищожна сделка за замяна с "Лийдър". Пясъчните дюни са изключителна държавна собственост и интересите на държавата трябва да бъдат защитени, е позицията на прокуратурата.

По данни на Ганчев той вече е направил нова замяна, като е дал на държавата дюните, а е взел гори от ловно стопанство "Бялка".Поне 4 млн. лв. ще бъдат инвестирани в конезавода край балчишкото село Стражица до лятото, каза още Ганчев. Регистрираната в Бургас фирма "Дива лес" купи от Агенцията за държавни вземания в края на юли конезавода край Балчик за 1.4 млн. лв. За представляващ дружеството в договора е посочен председателят на Националната асоциация по конни надбягвания Иван Василев.От предложените на търг 44 елитни животни на 15 стопани до сделки стигнаха 11 коня. Най-висока цена от 9.1 хил. лв. беше постигната за внесена от Сърбия кобила Тива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:43 | 18.08.22 г.
fallback