fallback

Акция на седмицата – Централна кооперативна банка АД

За петте търговски сесии тази седмица пазарната капитализация на институцията се вдигна с 33 на стo

10:36 | 29.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Ежеседмичният приз на Investor.bg „Акция на седмицата“ бе присъден от екипа ни на Централна кооперативна банка АД.

След масираните разпродажби, на които стана жертва банката през предходната седмица, за последните пет търговски сесии пазарната капитализация на ЦКБ нарасна с 33,33 на сто. В петък търговията приключи при ниво от 1,12 лв. за една акция.

Общо за седмицата бяха сключени 601 сделки с книжата на банката, в резултат на което бяха прехвърлени общо 294 334 акции. Това се равнява на 0,35 на сто от целия капитал на банката. След разпродажбите, на които бяха подложени акциите на банката, нейната капитализация се е свила до 93,1 млн. лв.

Въпреки поскъпването от последните няколко търговски сесии, възстановяването в цената на акциите на банката изглежда непостижимо в краткосрочен план. От началото на годината акциите на ЦКБ са поевтинели с внушителните 89,07 на сто, което им отрежда лидерска позиция по спад в цената от всички български публични банки.

Поскъпването на акциите на ЦКБ дойде на фона на отсъствието на каквито и да било новини за банката. Единственото по-сериозно събитие за изтеклата седмица, което има отношение към банковия сектор у нас беше решението на централната банка да понижи изискването за поддържане на минимални задължителни резерви от 12 на 10 на сто.

За първите девет месеца на настоящата година нетната печалба на ЦКБ възлиза на 10,25 млн. лв., което е спад от 44,7 на сто спрямо печалбата за съпоставимия период на в007 година. Активите на банката нарастват с 5,4 на сто за същия период, а депозитната база е нараснала с 6,2 на сто до 1,41 млрд. лв.

На база деветмесечния отчет на банката и цената от 1,12 лв. за акция от последната сесия за изминалата седмица, съотношението цена/печалба на акция за ЦКБ е 6,93. В същото време коефициентът цена/цчетоводна стойност на акция е едва 0,4.

По информация на БНБ към 30 септември ЦКБ е притежавала най-много капиталови ценни книжа от всички останали банки в страната. Към онзи момент те са възлизали на 32,3 млн. лв., което означава, че само за третото тримесечие портфейлът се е обезценил с 8,1 млн. лв.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:48 | 12.09.22 г.
fallback