fallback

България образува първото си дело пред Съда на Европейските общности

Предмет на делото е искане на Софийски градски съд за тълкуване на текстове от Директива 96/9/ЕО

17:57 | 27.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

България образува първото си дело пред Съда на Европейските общности, като съдебното заседание се проведе днес, 27 ноември, съобщиха от софийската адвокатска кантора „Комитов и Цеков”, чиито адвокати Емил Марков и Андрей Андреев пледираха в Люксембург.

На заседанието бяха изслушани становища и на българското правителство и Комисията на Европейските общности.

Предмет на делото е искане на Софийски градски съд за тълкуване на текстове от Директива 96/9/ЕО, която касае правната закрила на базите данни.

Преюдициалното запитване е отправено в рамките на спор между „Апис-Христович” ЕООД и „Лакорда” АД. Двете търговски дружества се занимават с продажба на електронни бази данни с юридическа информация. „Апис” твърди, че „Лакорда” е извлякло и използвало неправомерно съществена част от съдържанието на създадена от „Апис” база данни.

Съдът в Люксембург ще даде тълкуване по шест въпроса, поставени от Софийски градски съд в рамките на преюдициалното запитване. Tака ще бъдат изяснени някои основни понятия от директивата. Отговорите ще са от особено значение за бъдещото развитие на търговията с този род продукти, респективно тяхната защита от нерегламентирано посегателство. В този смисъл, решението на Съда на ЕО по тълкуването и прилагането на нормите за закрила на базите данни ще бъде българският принос към общото европейско законодателство, се казва в съобщението.

Решението на Съда на Европейските общности има за цел да даде тълкуване на европейската правна норма. То ще се ползва със задължителна сила както за българския съд, отправил запитването, така и за всички останали съдилища в страните-членки на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:24 | 13.09.22 г.
fallback