fallback

БСК: Увеличаване на студентите с 10 на сто като мярка срещу безработица

Създаване на специализирано търговско дружество за квалификация и преквалификация на безработни е другата предложена мярка

12:40 | 27.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Да се увеличи с 10% броят на студентите, е една от мерките за овладяване на процесите, свързани с нарастващата безработица вследствие на световната криза, предложени от Българската стопанска камара (БСК) на социалното министерство, съобщиха от камарата.

С тази стъпка, която е в съзвучие с решенията на ЕС и Лисабонската стратегия, ще се създадат условия за подобряване нивото на квалификация на българския човешки ресурс, ще се намали натискът на пазара от безработни млади хора и ще се създаде допълнителна заетост в сферата на образованието, се казва в съобщението на БСК.

Сред другите предложени мерки в чрез публично-частно партньорство да се създаде специализирано търговско дружество за квалификация и преквалификация на безработни.

От камарата предлагат в дружеството да бъдат назначавани на срочни трудови договори регистрираните в бюрата по труда – като обучаеми (за хората с ниска или нулева квалификация) и като преподаватели (за хората с висока квалификация).

Освен това дружеството трябва да предоставя за временна заетост на други работодатели работна сила със съответен образователен и квалификационен профил, смятат от БСК.

Средства за функциониране на дружеството да бъдат привлечени по Закона за защита при безработица и насърчаване на заетостта (в т.ч. за ограмотяване, за квалификация, за временна заетост) от ОП „Човешки ресурси” (в т.ч. за подкрепа на заетостта на малцинствените групи) и др. източници, предлагат от камарата.

Отпусканите досега помощи при безработица ще се трансформират в трудови възнаграждения, равни на минималната работна заплата, за назначените в специализираното дружество безработни. От камарата предлагат още да се прекрати изплащането на обезщетения за безработица за лицата, необхванати (по тяхно желание) в дружеството.

Сред другите предложени мерки е въвеждане на задължителен допълнителен едногодишен курс във ВУЗ-овете за изучаване на чужди езици.

Във вчерашната среща участваха представители на работодателските организации и ръководителите на НАП, НОИ и ГИТ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:43 | 08.09.22 г.
fallback