fallback

Кой е най-добрият депозит на пазара в момента?

11:37 | 27.11.08 г.

Пазарът на депозити се разви в последната година, като банките предоставят все по-високи лихви и по-интересни срокове и възможности в желанието да увеличат клиентската си база, с което ще могат да предлагат и повече кредити, кредитни карти, електронно банкиране и други услуги.

В момента най-високата лихва по депозити (годишна лихва) се предоставя от Обединена българска банка (ОББ), с продукта „5-месечен депозит в лева“, който е с годишна лихва от 9%.

Има още два депозита при същата годишна лихва, но те са за 6-месечни депозити. По-дългият срок до падежа е минус, защото отлага момента в който можете да ползвате парите си, без да имате загубите от евентуално предсрочно теглене. Именно поради това продуктът на ОББ се тълкува като най-добрият в момента.

Промоционалните условия по депозита важат за нови клиенти. За съществуващи клиенти условията са в сила за новопривлечени средства, с размер над 3 000 лева.

В момента има и депозити с лихва до 11-12% за последния месец от срока на депозита, но средногодшната лихва е под 9%.

Освен за увеличаване на клиентската си база банките ползват депозитите и за привличане на ресурс. В последната година лихвените проценти в лева на междубанковия пазар се увеличиха с близо 2 п.п.

В петък овърнайт лихвите на междубанковия пазар в лв. се увеличиха до 6,13% спрямо 5,99% в четвъртък. Индексът, който отразява реално сключените сделки с овърнайт депозити на междубанковия пазар, се нарича Leonia. На 2 януари тази година Leonia беше на ниво от 4,49%, или с 1,64 процентни пункта по-ниско.

Котировките „предлага“ за 3-месечни депозити бяха на 7,936% в петък, а котировките „купува“ - на ниво 6,615%.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:37 | 13.09.22 г.
fallback