fallback

Бизнес климатът продължава да се влошава

Негативизмът расте във всички наблюдавани сектори - промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги

11:32 | 27.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Започналото влошаване през октомври на стопанската конюнктура в страната продължава и през настоящия месец, като общият показател на бизнес климата пада с още 5,7 пункта, съобщават от Националния статистически институт (НСИ).

Достигнатото равнище на показателя, което вече е само със 7.1 пункта над дългосрочната средна стойност за последните 10 години, е резултат от понижаване на оценките и очакванията на мениджърите от всички наблюдавани отрасли - промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги.

Промишленият сектор е най-силно засегнат от усещащата се вече и у нас криза, като ръководителите на промишлени предприятия засилват негативните си оценки за бизнес средата. През ноември съставният показател „бизнес климат в промишлеността” пада с 8.2 пункта под равнището на октомври, като за последните два месеца губи от стойността си общо 15.8 пункта.

Мненията, които изразяват мениджърите по отношение на настоящата производствената дейност, са доста по-умерени в сравнение с октомври. Значително намаляват предприятията, посочили „увеличение” за сметка на тези, посочили „запазване на същото производство”. Оценките показват, че през последния месец осигуреността на производството с поръчки се е влошила поради намаленото търсене както от страната, така и от чужбина, като същевременно леко са се увеличили запасите от готова продукция.

Очакванията на мениджърите за производствената дейност през следващите три месеца изразяват нарастващ песимизъм в сравнение с преди един месец.

По отношение на факторите, затрудняващи производствената дейност на предприятията, през ноември рязко се засилва негативното влияние на „несигурната икономическа среда”, като същевременно „недостигът на работна сила” вече е проблем за по-малко предприятия.

Във връзка с продажните цени повечето промишлени предприятия (75,7%) предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца. В сравнение с октомври намалява делът на очакващите повишение на цените (от 21,6 на 18,3%), като се увеличава делът на тези, които предвиждат те да се понижат (от 3,2 на 6%).

В строителството също има съществени негативни изменения в конюнктурата. През ноември съставният показател „бизнес климат в строителството” се понижава с 6,8 пункта в сравнение с предходния месец и достига най-ниското си равнище след декември 2005 г. Това понижение се дължи на по-умерените оценки на стопанските ръководители за настоящата бизнес ситуация в предприятията и на влошените очаквания за следващите шест месеца. Подобно изместване на мненията към неутралните и негативните отговори на анкетата има и по отношение на настоящата и във висока степен на очакваната строителна активност. Същевременно се увеличава броят на клиентите със закъснения в плащанията, както и недостатъчна осигуреност на производството с поръчки.

В сравнение с октомври през ноември несигурната икономическа среда е с още по-голяма тежест сред факторите, затрудняващи дейността на предприятията (42,8% от тях), следвана от финансовите проблеми и конкуренцията в бранша. Относно продажните цени все по-малко предприятия очакват увеличение, поради което през последните месеци се очертава ясна тенденция на намаление на балансовия показател за очакваните цени в строителството.

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно” през ноември е с 1,9 пункта под равнището си от предходния месец в резултат на изместване на мненията на стопанските ръководители за настоящото бизнес състояние на предприятията от „добро” към „задоволително (нормално за сезона)”. Това е най-малкото намаление на съставен показател в сравнение с всички останали отрасли, наблюдавани с бизнес анкетите на НСИ. По-умерени оценки се регистрират и по отношение на очакванията за поръчките към доставчици и за обема на продажбите в търговията на дребно през следващите три месеца.

С най-голямо влияние сред причините, затрудняващи дейността на търговските предприятия, остават конкуренцията в бранша, несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене.

По отношение на продажните цени нараства делът на търговските предприемачи (от 42,4 на 44,7%), които предвиждат тяхното покачване през следващите месеци.

През ноември 2008 г. съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите” понижава с още 3,5 пункта стойността си поради по-ниските оценки за бизнес състоянието на предприятията и по-малкия оптимизъм в очакванията за бизнес ситуацията през следващите шест месеца. Понижен оптимизъм има и по-отношение на очакваното търсене на услуги през следващите три месеца. Регистрирано е намаление на заетите в бранша, но без предвиждания за по-нататъшно свиване на заетостта през следващите три месеца.

Очакванията на мениджърите по отношение на цените на услугите са да има известно понижение през следващите три месеца.

Основни фактори, затрудняващи дейността в отрасъла през ноември, продължават да бъдат конкуренцията в бранша и в по-малка степен несигурната икономическа среда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:19 | 14.09.22 г.
fallback