fallback

Отново обмислят улесняване издаването на визи на руски туристи

Според прогнозите през 2009 г. ръст ще отбележат както най-скъпите, така и евтините туристически пътувания

16:39 | 26.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Улесняване на издаването на визи за руски туристи беше един от основните въпроси, обсъдени днес на първото заседание на Държавно-обществената консултативна комисия по туризъм, чийто председател е вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин. 

Предвижда се още другата седмица зам.-министърът на външните работи Милен Керемедчиев да пътува за Москва за среща с руски туроператори, стана ясно след срещата.

В консултативната комисия влизат министри, председателят на Агенцията по туризъм и представители на ръководствата на туристически сдружения.

По предложение на бизнеса е обсъден въпросът за увеличаване на капацитета на летище Пловдив за обслужване на самолети и пътници. За Investor.bg председателят на Съюза на инвеститорите в туризма Ветко Арабаджиев обясни, че целта е летището да може да приема повече туристи, особено за зимния сезон, тъй като е близо до курорта Пампорово. За този сезон дори е имало отказ от някои туроператори, именно заради недостатъчния капацитет на летището, поради което се усложнява пътуването на клиентите им.

Представителите на туристическия бранш днес са получили уверение от министъра на транспорта, че с направените инвестиции в размер на около 30 млн. лв. за зимния сезон 2009/10 г. летището в Пловдив ще се модернизира. Арабаджиев изрази оптимизъм, че за следващата зима хотелиерите в зимните курорти и в частност по-близките до Пловдив ще сключат повече договори с чуждестранни туроператори.

По всяка вероятност ще отпадне предложението за изменение в Закона за туризма, предвиждащо категоризация за туристическите агенции, стана ясно още днес. Измененията в закона за туризма в момента са приети на първо четене от Народното събрание, като в пленарна зала беше заявено, че при окончателното гласуване на второ четене ще има и други изменения и допълнения.

Изработената от туристическия бранш програма за туристическа реклама за 2009 г. предвижда дейности на стойност около 35 млн. лева, докато предвидените в бюджета за следващата година за Агенцията по туризъм са само около 6 млн. лева, съобщи Калфин. Затова ще се търси и съчетаване на туристическата реклама, целяща представянето на страната ни като целогодишна дестинация, с други мероприятия в чужбина, като например това, че 2009 г. ще бъде „Година на България в Русия”.

Шефът на Агенцията по туризъм Анелия Крушкова посочи от своя страна, че рекламата за 2009 г. ще бъде насочена главно към привличане на туристи от Русия, съседните страни, Германия и други, предвид икономическата криза. По думите й при среща с нейни колеги от европейски страни се е стигнало до извода, че туризмът като цяло едва ли ще има спад за 2009 г., но предпочитанията ще бъдат насочени към по-близки дестинации, вкл. собствените страни, и по-кратки почивки. Според прогнозите ръст ще отбележат както най-скъпите, така и евтините туристически пътувания. От друга страна обаче средствата, отделяни за туристическа реклама, няма да намалеят, а ще нараснат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:07 | 26.08.22 г.
fallback