fallback

Холандия вероятно ще удължи забраната за достъп на български работници

И двете партии в управляващата коалиция са против отваряне на трудовия пазар за България и Румъния от 1 юли 2009

15:18 | 26.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Мнозинството от холандските депутати искат да забранят достъпа на българи и румънци до трудовия пазар на страната за още три години, съобщи порталът Europe.bg, позовавайки се на Radio Netherlands. 

И двете партии в управляващата коалиция - лейбъристи и християндемократи, са против решението на министъра на социалните работи Пиет Хайн Донер да отвори трудовия пазар на Холандия за работници от България и Румъния на 1 юли 2009 г.

Икономическото забавяне в резултат на световната финансова криза, както и жилищния проблем в страната са ключовите причини за обединяването около това мнение дори на социалистите, консерваторите и крайно дясната „Партия на свободата”.

Държавите от ЕС, които прилагат в момента ограничения срещу свободното движение на работна ръка от България и Румъния, трябва да уведомят до края на годината дали запазват тези ограничения. Европейската комисия призова да бъдат вдигнати съществуващите ограничения срещу свободното движение на работна сила в съюза.

От 25-те страни в ЕС (без България и Румъния) различни ограничения срещу свободното движение на български и румънски работници налагат 15.

Всяка страна в съюза решава сама дали да удължи действието на налагани от нея ограничения срещу свободното движение на работници от България и Румъния през втората фаза на преходните договорености (залегнали в договорите за присъединяване на България и Румъния към Европейския съюз по това движение).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:03 | 25.08.22 г.
fallback