fallback

Станишев: Няма банка в България, заплашена от несъстоятелност

България не е засегната пряко от финансовата криза, е казал премиерът на среща с представители на германския бизнес в Берлин

12:22 | 26.11.08 г.

България не е засегната пряко от финансовата криза, е казал премиерът Сергей Станишев, цитиран от пресцентъра на правителството, по време на среща с представители на германския бизнес в Берлин.

През последните години българското правителство провежда премерена фискална политика, два пъти са се увеличили резервите на БНБ, заделят се и значителни финансови излишъци, е изтъкнал Станишев. Той е казал, че в сегашната ситуация това дава много по-голяма стабилност и страната ни не се нуждае от извънредни вливания на финанси. Българските банки не са засегнати от американската болест. Няма банка, заплашена от несъстоятелност, е заявил още Станишев.

В срещата с него са участвали представители на Siemens, Deutsche Bank, BASF, Thyssen Krupp, Lufthansa и други. Домакин на разговора е бил председателят на Източната комисия на германската икономика д-р Клаус Манголд.

Като пример за добрия инвестиционен климат в страната премиерът е изтъкнал засилената инвестиционна активност.

За периода януари-август 2008 г. стокообменът с Германия е на стойност 2,664 млрд. евро, като вносът е за 1,709 млрд. евро, а износът – 954,5 млн. лв. Германските инвестиции за периода 1996–2008 г. възлизат на 1,31 млрд. евро, уточняват от пресцентъра.

Премиерът е в Берлин за участие във Втората парламентарна вечер на Източната комисия на германската икономика и за да представи предимствата да се инвестира у нас. По-късно тази вечер той ще изнесе доклад на тема „Равносметка и предизвикателства след две години членство на България в ЕС” пред участниците във Втората парламентарна вечер на Източната комисия на германската икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:58 | 12.09.22 г.
fallback