fallback

Преглед на печата за 26 ноември

08:14 | 26.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

БНП "Париба": България ще е в рецесия следващите две години

в. Дневник

Българската икономика ще бъде в рецесия през следващите две години, тъй като притокът на капитали ще намалее чувствително, а безработицата ще се увеличи и ще се свие потреблението. Това прогнозира икономистът на БНП "Париба" Михал Дибула, един от авторите на доклад на банката, засягащ прогнозите за икономическия растеж на света през следващата година. Проблемът ще засегне и съседна Румъния, където експертът на френската банка прогнозира спад от 0.6% на БВП за следващата година. За България се очаква спад на БВП от 1.2% през следващата година и 0.3% намаление на брутния вътрешен продукт през 2010 г. Икономическият растеж на страната ни ще намалее от 4.4% през четвъртото тримесечие на тази година до спад от 2.2% за четвъртото тримесечие на следващата година.

Удължават с 1 година строежа на магистрала „Люлин”

в. Новинар

Едва около 20% от строителството на магистрала „Люлин”, която ще свързва София с Перник са завършени от фирмата строител – турската „Мапа Ченгиз”, съобщиха експерти. Магистралата трябваше да бъде готова в края на следващата година, но фирмата удължи срока с 1 година – до края на 2010 г. За да успее да построи аутобана в срок, строителната фирма ще удвои броя на работниците от около 500 на 1000 и вероятно ще вземе българска строителна фирма за подизпълнител на проекта.

Дават "Глобул" на прокуратурата заради мерцедесите

в. Новинар

Държавната комисия по хазарта (ДКХ) е сезирала прокуратурата за играта „100 на 100”, организирана от мобилния оператор „Глобул”. Това съобщиха вчера от ведомството пред „Новинар”. При инспекцията на документи, предоставени от „Глобул”, комисията е доказала, че първоначалният sms, който трябва да изпратят абонатите, за да участват в играта, е вид залог и следователно играта се третира като хазартна, обясниха от ДКХ. При проверката експерти от комисията са установили, че от телекома нарушават Закона за хазарта, тъй като не са внесли искане за започване на хазартна игра. В началото на октомври телекомът стартира кампания, която призовава клиентите си да изпращат sms- и, за да могат да участват в томбола с награда автомобил "Мерцедес".

НАП ни попълва данъчните декларации

в. Стандарт

Възможно е данъчните декларации да идват при гражданите предварително попълнени, каза днес Мария Мургина, изпълнителен директор на НАП. За да се осъществи идеята са необходими промени в законодателството. Резултатът обаче ще е предварително попълнени декларации за доходите, които НАП изпраща на клиентите си, като данъкоплатецът просто проверява дали са верни изчисленията, подписва се и връща формуляра обратно в НАП. Друго предложение от данъчната администрация е да се даде възможност на ревизорите да правят ревизии "по аналогия" за осигурителните вноски. В момента ревизорите на НАП могат да определят данъците на определена фирма, чиито документи са загубени или унищожени след анализ на обичайната търговска практика - например съобразно оборотите и печалбите на фирми със сходен предмет на дейност, местоположение и икономически мащаб.

България ще привлича туристи с 40 млн. лв.

в. Сега

Държавата ще похарчи малко над 40 млн. лв. през 2009 г., за да рекламира красотите на страната у нас и зад граница. Това е предвидено в годишната програма за национална туристическа реклама за догодина, която ще се приеме днес от държавно-обществената комисия по туризма под председателството на вицепремиера Ивайло Калфин. Въпреки че в бюджета на Държавната агенция по туризма за реклама догодина са предвидени едва 10 млн. лв., глобалната сума е по-голяма заради очакваните по оперативна програма "Регионално развитие" проекти, в чието съфинансиране държавата ще се включи с 15%. Самият бранш отдавна настоява парите за реклама да са поне 20 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:53 | 24.08.22 г.
fallback