fallback

Обмислят подпомагане на текстилната промишленост заради кризата

Проблем за производителите на облекло е вносът на дрехи с по-ниско качество и цена от Турция и Китай

16:14 | 25.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Необходими са мерки от страна на държавата за подпомагане на текстилната промишленост във връзка с настъпващата в страната икономическа криза, стана ясно по време на проведената днес в София кръгла маса по проблемите на този бранш, с участието на вицепремиера Ивайло Калфин, на представители на бизнеса, синдикатитие и Министерството на икономиката и енергетиката. Форумът беше организиран от Икономическия и социален съвет (ИСС) с председател доц. Лалко Дулевски.

От Българската асоциация по текстил и облекло посочиха, че фирмите от бранша усещат кризата по намалелите заявки за производство и вече са започнали първите съкращения на персонал. Към момента в областта на производството на текстил и облекло (конфекция) в страната са заети около 160 хил. души в над 4600 фирми. Мненията на ръководителите на фирми варираха от сравнително оптимистични, до такива за закриване на близо половината (главно малки фирми) през следващите 1-2 години заради свиването на пазара.

Като проблем производителите на облекло откроиха сивия сектор, изразяващ се главно във внос на дрехи с по-ниско качество и цена от Турция и Китай, което нарушава конкуренцията на българския пазар.

Калфин в тази връзка пое ангажимента на равнище правителство да бъдат обсъдени мерки за свеждане до минимум на сивия сектор и за премахване на неправомерния внос на турски и китайски дрехи в страната.

Беше направено предложение за лицензиране на българска лаборатория за окачествяване на платовете, защото сега на производителите се налага за целта да посещават съседни страни и да харчат допълнителни средства.

Вицепремиерът се нае да провери възможно ли е лабораторията на Министерството на отбраната за окачествяване на текстил, която е лицензирана по стандарта на ЕС, да окачествява и платове за граждански цели.

Наказателните лихви за работодателите при закъснение на внасянето на осигуровките на заетите, в размер на основния лихвен процент (ОЛП) плюс 20 пункта е твърде висок, при условие че всички останали наказателни лихви по държавни вземания са ОЛП плюс 10 пункта, смятат от бранша. Калфин се съгласи с факта, че наказателни лихви би трябвало да бъдат изравнени.

Относно предложението за толериране на български фирми при организиране на обществени поръчки за производство на големи количества униформено облекло за държавни институции (за отбраната, полицията, спално бельо за болници и др.), вицепремиерът коментира, че това не би могло да стане в рамките на ЕС, но може да поставят по-високи изисквания за по-големите поръчки и броят на държавните заявки да се увеличи. По думите на Калфин едва ли е логично например дадена фирма да поеме поръчка по-голяма от годишния й оборот, или вместо да произведе облеклото, да го купи от Турция с по-ниско качество.

На предложението от страна на бизнеса държавната Българската банка за развитие да отпуска пряко кредити на фирми, вместо това да става чрез кредитни линии на търговските банки – тъй като те вдигат лихвите, Калфин отговори, че това не се предвижда, тъй като ще се наруши конкуренцията на финансовия пазар.

Относно ограничения кредитен ресурс във връзка с високите лихви, Калфин подчерта, че текстилните фирми би могло да е възползват и от средствата по оперативните програми чрез представянето на съответните проекти.

Не е възможно да има временни данъчни облекчения за фирмите през следващата година, защото данъците в България и без това са най-ниските в ЕС, посочи Калфин във връзка с друго предложение от страна на производители на облекло и текстил. Той напомни, че гласуваният от парламента на първо четене Държавен бюджет 2009 г. е с размер на приходите, които са на границата да се изпълнят, а очакванията за разходи в условията на криза от всички сфери са големи и няма как да се намалят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:13 | 10.09.22 г.
fallback