fallback

Нова глоба на софийска таксиметрова компания за имитация

След наложените три глоби от страна на КЗК, таксиметровите компании подгони и Комисията за защита на потребителите

12:49 | 25.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Комисията за защита на потребителите (КЗП) глоби софийската таксиметрова компания „ОК – Софтранс” ООД заради заблуждаваща търговска практика, съобщиха от комисията.

От КЗП заявиха за Investor.bg, че не могат да уточнят размера на глобата, тъй като тя може да бъде обжалвана и не е окончателна.

Освен това със заповед на председателя на КЗП Дамян Лазаров на фирмата е наредено да преустанови нарушението, което въвежда в заблуда гражданите, противоречи на изискването за добросъвестност и професионална компетентност и може да промени съществено икономическото поведение на средния потребител, към когото е насочена търговската практика, се казва в съобщението.

Върху колите на санкционираната „ОК – Софтранс” стои рекламен надпис, близък до този на конкурентната компания „ОК – Супертранс” АД. „ОК - Супертранс” има утвърдени единни тарифи за дневен пробег, за нощен пробег, за повикване и престой и първоначална цена, а всеки водач на фирмата „ОК - Софтранс” вози на определени от него цени, като единственото условие е те да бъдат предварително съгласувани с управителите на дружеството.

При сравнение на рекламните означения върху колите на „ОК – Софтранс” и на „ОК – Супертранс” се вижда, че и на двете компании буквите „ОК” са в син цвят. Под тях в синьо каре с жълти букви е изписано съответно наименованието „ок – софтранс оод” или „супертранс”. Единствената разлика е, че на компанията „ОК - Супертранс” след всяка от главните букви „О” и „К” има поставени червени точки, а на „ОК – Софтранс” ООД – свита длан с вдигнат палец, залепена за буквата „К”.

Всичко това прави надписите на двете конкурентни компании да изглеждат по сходен начин, което въвежда в заблуда потребителите, смятат от КЗП.

Реално доказателство са и жалбите, постъпили в комисията. Подобните рекламни означения действително подвеждат хората и те най-често разбират, че са объркали компанията, едва след като научат от шофьора колко дължат за превоза. От приложените към жалбите касови бележки става ясно, че при дневна тарифа 0,59 лв. за 1 км пробег на „ОК - Супертранс”, „ОК – Софтранс” предлага същата услуга на цени от 3,59 лв. до 5,9 лв. Докато първата компания изисква начална такса 0,6 лв. и 0,18 лв. за 1 минута престой, то втората взима съответно 2 лв. първоначална такса и 2,9 лв. за престой.

Към момента на извършване на проверка от страна на КЗП е установено, че има и коли на „ОК - Софтранс”, които извършват таксиметровата услуга на по-ниски цени, като например 1,97 лв. за км дневна и нощна тарифа, а първоначалната такса и цената за престой са съответно 0,6 лв. и 0,95 лв.

Освен това начинът на изписване на телефона на „ОК – Софтранс” също може да въведе в заблуда потребителите по няколко причини. Първо, графично той е представен така, че кодът за мобилен оператор е с по-малък размер от останалите цифри и човек може да не обърне внимание, че номерът не е стационарен. От друга страна останалата част от номера се различава само по една цифра от тази на конкурентната фирма „ОК - Супертранс”. Некоректност се съдържа и във факта, че посоченият върху автомобилите на „ОК - Софтранс” телефон е телефон на самата фирма и на него не може да се поръча такси, за разлика от обявения телефон на другата компания, който е именно за повикване на кола.

Изложените по-горе факти дават основание да се счита, че уподобяването е съзнателно търсено с цел да бъдат подведени потребителите, като се използва рекламно означение, близко по вид до това на утвърдената на пазара таксиметрова компания с познати на хората тарифи, подчертават от КЗП.

Миналата година председателят на КЗП издаде заповед за спиране на заблуждаваща реклама на такситата „ОК Автотранс”, които също имитираха „ОК Супертранс”, припомнят от комисията.

Три глоби от по 150 хил. лв. за имитация на „ОК Супертранс” наложи и Комисията за защита на конкуренцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:35 | 13.09.22 г.
fallback