fallback

Тенденцията на спад на фискалния резерв се задълбочава през ноември

Депозитът на правителството и бюджетните организации в БНБ за първите 3 седмици на ноември намалява със 162 млн. лв.

14:21 | 25.11.08 г.

Фискалният резерв на правителството и бюджетните организации в БНБ за първите три седмици на ноември намалява със 162 млн. лв. спрямо увеличение с 607,5 млн. лв. за съпоставимия период на 2007 г.

Така за трети пореден месец държавата отчита по-лош резултат от съответния месец на миналата година. Докато за септември и октомври резултатът беше със съответно 113 и 142 млн. лв. по-лош от 2007 г., от началото на ноември до момента е със 769,5 млн. лв.

Причините за по-лошото представяне на фискалния резерв през последните 3 месеца спрямо съответния период на 2007 г. може да са две - или по-малки приходи в държавната хазна поради отражението на световната криза, или увеличени харчове от страна на правителството.

Правителството можеше да предотврати понижаването на кредитния рейтинг на България, смята зам.-председателят на бюджетната комисия Мартин Димитров.

В страни като България увеличението на държавните разходи води до свиване на икономиката, казва в анализ за Investor.bg икономистът Георги Ангелов.

Държавният бюджет се попълва основно от данък добавена стойност и при очакваното намаляване на вносните стоки, поради затягането на кредитния пазар и намаляването на чуждите инвестиции, приходите на държавата от ДДС ще намалеят поради намаления внос.

Въпреки влошаването на резултатите спрямо септември, октомври и ноември 2007 г., фискалният резерв в БНБ остава на рекордните си нива от 11 млрд. лв., но увеличението за последните 12 месеца вече е само 2,45 млрд. лв., спрямо 3,48 млрд. лв. за 12-те месеца до август тази година. Тоест фискалният резерв в БНБ е натрупан в началото на годината, както се вижда от таблицата, когато световната криза все още нямаше отражение върху България. В последните седмици много структуроопределящи предприятия спряха работа, а други уволниха служители. Става дума за компании като Кремиковци, Стомана Индъстри, Неохим, Агрополихим, Монбат, Чугунолеене и др.

Предстои и най-силният по отношение на харченето месец декември, в който през 2007 г. фискалният резерв в БНБ е намалял с 2,07 млрд. лв.

Във фискалния резерв влизат всички налични средства на държавата - салдата в левове и валута по сметките на всички бюджетни организации. Основно се попълва от реализираните бюджетни излишъци. В това число влизат централният бюджет, министерствата и агенциите, НОИ, здравната каса, Сметната палата, съдът, извънбюджетните сметки, получените заеми и други високоликвидни външни активи на правителството, включително и средствата от освободеното обезпечение при двете сделки по замяна на външния дълг без депозитите на общините и валутните резерви на Централната банка.

Във фискалния резерв влизат и салдата на правителството и бюджетните организации в търговските банки, които държавата поддържа за постъпване на данъци, мита и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:45 | 13.09.22 г.
fallback