fallback

Преглед на печата за 25 ноември

08:02 | 25.11.08 г.

Афера с обезщетения заради метрото в. Дневник

Столичната община е платила над 2 млн. лв. на собствениците на търговски площи в подлезите на ЦУМ и СУ "Св. Климент Охридски" заради строежа на метрото, но за 85% от тези средства е спорно трябвало ли е изобщо да се плащат, показа проверка на "Дневник". Средствата са компенсация за това, че търговските площи не могат да се ползват, докато японската компания "Тайсей корпорейшън" строи подземната железница в участъка от площад "Св. Неделя" до стадион "Юнак", обясни директорът на общинската фирма "Метрополитен" Стоян Братоев. Фирмата плаща наем на собствениците по 15 евро на кв.м на месец, определен от оценители от общината. Собствениците на шест магазина в подлеза на ЦУМ получават по 12.9 хил. лв. на месец, или над 300 хил. лв. досега, а на младежката кооперация "Ялта", която държи затворените обекти в подлеза до университета, се плащат по 46 хил. лв. месечно, или близо 1.9 млн. лв. Според зам.-кмета по финансите Минко Герджиков обаче на "Ялта" не трябва да се изплаща обезщетение, защото се е отказала от претенциите си.

Условна и ефективна присъда за подкупа в пътния фонд в. Дневник

Софийският градски съд произнесе условна и ефективна присъда за двамата служители от фонд "Републиканска пътна инфраструктура" Иван Владимиров и Любомир Лилов. Те бяха заловени с 25 хил. лв. подкуп в началото на годината. Лилов, който се призна за виновен, беше осъден на една година условно и глоба от 5 хил. лв. Присъдата на Владимиров е пет години затвор, 20 хил. лв. глоба и лишаване от правото да работи като специалист по пътно строителство три години.

Държавата обмисля таван на цените на такситата в. Сега

Да се сложи таван на цените за таксиметровите услуги са обсъждали миналата седмица кметове от цялата страна с транспортния министър Петър Мутафчиев. Това съобщи вчера пловдивският зам.-кмет по транспорта Александър Константинов. Срещата с участието и на Националното сдружение на общините в България е завършила с решение за създаване на работна група, която да подготви коренна промяна на всички закони и наредби, свързани с таксиметровите превози.

Етем притиска мобилните оператори с драконовски глоби в. Сега

С поправки в закона за електронните съобщения, предложени от министъра на бедствията и авариите Емел Етем, мобилните оператори се задължават за своя сметка "да определят местоположението на крайните потребители, повикващи телефонен номер 112. За населените места точността е до 100 метра, а извън тях - 1 километър." Ако не го направят, глобата може да стигне до 1 милион лева. Формално целта на този текст е да се предотвратят злоупотреби с телефона за спешни повиквания и лесно да бъдат локализирани майтапчиите. Предложението обаче предизвика недоволство в комисията по транспорт и съобщения, включително и сред депутати от мнозинството.

Спец по тютюните поема “Булгартабак” в. Стандарт

Нов шеф ще поеме "Булгартабак". Това ще бъде Иван Биларев, който сега е член на Управителния съвет на холдинга. Настоящият директор Ангел Димитров се кани до дни да подаде оставка, а Христо Лачев, срещу когото бяха повдигнати три обвинения за данъчни нарушения, вече е внесъл своята оставка. Предстои Надзорният съвет на холдинга да освободи двамата шефове и да избере новия до седмици, научи "Стандарт" от източник, запознат със ситуацията.

Учени искат кризисен щаб срещу глобалната криза в. Новинар

Правителството да създаде кризисен щаб, който да следи развитието на финансовата криза у нас в най-застрашените сектори. Това предложиха вчера учени от Икономическия институт на БАН. Работната група трябва да наблюдава най-вече секторите на недвижимите имоти, строителството и промишлеността, заяви директорът на института Митко Димитров. Според учените създаването на такова звено от експерти е нужно, тъй като кризата е непозната и има риск последиците от нея да не бъдат правилно оценени.

Строители искат ограничаване на турските фирми в търговете с европари в. Дневник

Камарата на строителите настоява да се ограничи участието на фирми извън Европейския съюз (ЕС), които получават събсидии за дейността си зад граница, до големите поръчки, изпълнявани със средства от европейските фондове. Това е една от общо 14-те антикризисни мерки, които предлага организацията. Становището им е изпратено до премиера Сергей Станишев, вицепремиера Меглена Плугчиева и министерствата на транспорта, околната среда, регионалното развитие и труда и социалната политика. В камарата членуват над 5 хил. компании, най-големите от които са "Главболгарстрой", "Холдинг Пътища", "Трейс груп", "Балканстрой" и др. Регистрацията в организацията е задължителна и за чуждите фирми, за да изпълняват обекти у нас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:06 | 12.08.22 г.
fallback