fallback

Божидар Данев: Акциите на БФБ са подценени, време е да се купува

При оптимистичния вариант кризата в САЩ „ще се затвори“ през 2009, а в Европа и в България това би могло да стане половин година по-късно, смята председателят на БСК

13:11 | 24.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

„По мое лично мнение акциите на Българска фондова борса (БФБ) в момента са силно подценени и повечето фирми, които са представени на борсата, имат много по-големи активи, така че сега е време да се купува“, каза пред Investor.bg председателят на Българска стопанска камара (БСК) Божидар Данев.

Той поясни, че още в началото на финансовата криза големите портфейлни чуждестранни играчи са се оттеглили от пазара. Запитан как би коментирал идеите за намеса на държавата на борсата Данев заяви, че това не е необходимо, той като състоянието на фондовата борса е твърде динамична величина.

На друг въпрос на Investor.bg кога според БСК ще дойде краят на финансовата криза Данев отговори, че според оптимистичния вариант кризата в САЩ „ще се затвори“ през следващата година, а в Европа и в България това би могло да стане около половин година по-късно.

Данев подчерта, че у нас кризата е икономическа, а не финансова, тъй като финансовата ни система е много по-стабилна от тази на други страни от ЕС и особено от съседните ни страни.

За Investor.bg Данев каза още, че според камарата най-засегнати у нас ще бъдат минната индустрия и особено добивът на мед, товарният транспорт, строителството. Ще пострадат също и циментовата индустрия, химията, производството на мебели, а също и торовите заводи.

На пресконференция днес ръководството на БСК изнесе данни, според които производителността на труда у нас от 2002 г. досега, с изключение на 2004 г., е по-ниска от темпа на ръст на работните заплати, докато по принцип това съотношение би трябвало да е обратното или равно.

За периода 2005 – 2007 г. ръстът на брутната работна заплата в България е 39%, при инфлация 16,4%. За същия период средният ръст на заплатите в ЕС е 10% при инфлация 4,2%. При това положение за периода ръстът на работната заплата в България изпреварва със 7,5 пункта ръста на производителността, докато в ЕС производителността изпреварва ръста на заплатите с 1,1 пункта.

Делът на банковия сектор и продажбите на недвижими имоти, в това число на строителство, през миналата година е формирал 33% от БВП, докато през първото полугодие на тази година той е 43%, което според БСК не е добре в условията на икономическа криза.

По равнище на БВП на зает България е на последно място в ЕС, изоставайки 7-8 пъти от средното равнище за Общността.

Най-голяма разлика между производителността на труда и работните заплати в полза на заплатите у нас има в отраслите добив на минерални суровини, хотелиерство и вътрешна търговия, съответно 20,2 пункта, 20,1 и 16,5 пункта.

От БСК препоръчаха да не се вдигат необосновано заплатите и че е излишно на служителите от държавната администрация да се дават коледни надбавки и 13-та заплата.

Данев припомни, че наскоро камарата е препоръчала на бизнеса в условията на икономическа криза да намали инвестиционната си активност и всяко предприятие да си изработи собствена антикризисна програма.

Прогнозите на камарата са, че дефицитът по текущата сметка през следващата година ще бъде над 24% (по-висок от прогнозите на правителството). Затова според БСК бюджетният излишък трябва да е по-висок, а не 2-3%. За сметка на това пък инфлацията ще бъде много по-ниска от тазгодишната поради намалените цени на стоките за потребление, намалената покупателна способност на населението, повишаване на лихвите по депозитите и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:03 | 07.09.22 г.
fallback