fallback

Преглед на печата за 24 ноември

07:43 | 24.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Производители вещаят срив в пазара на лекарства в. Дневник

Чуждите производители на лекарства предупредиха, че догодина се очаква срив на пазара заради нова регулация. От 2009 г. имената на всички медикаменти трябва да се изписват само на български език, дори и върху блистерите с хапчета, предвижда наредба на здравното министерство. Досега само обозначенията върху вторичната (картонената) опаковка трябваше да са на български.

Мотивите на министерството за промяната са, че по този начин ще се намали опасността от грешки при употребата на медикаменти. Според Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители обаче тази регулация ще доведе до затруднения и сериозни загуби за чуждите компании и е възможно те да спрат вноса на над 200 лекарства.

Унгарци местят производство у нас в. Стандарт

Унгарската компания „Видеотон”, собственик на старозагорския завод за дискови запаметяващи устройства, прехвърля в България едно от основните си производства – на печатни платки. Това съобщи шефът на старозагорския завод Иван Стаев. Инвестицията само за изграждането на инфраструктурата била 1 млн. лв. В момента се монтирали машините, а до края на годината от конвейра щели да слязат и първите пробни серии на търсените детайли за промишлената и битова електроника.

Някога старозагорското ДЗУ бе най-големия производител на печатни платки за целия СИВ. Производството на печатни платки да върне част от старата му слава, се надяват днешните наследници.

Цигари "Армеец" и "Мерилин" ще правят в Стара Загора и Пловдив в. Дневник

Цигарените фабрики в Пловдив и Стара Загора, които бяха приватизирани през лятото, започват производство на собствени марки цигари. Избраният бранд от "Слънце Стара Загора" ще се казва "Армеец" и ще се предлага в шест разновидности - слимс, в опаковки по десет цигари и от видовете "Блу" и "Уайт". Това може да бъде прочетено в регистъра за тютюневите изделия, воден от финансовото министерство. Цигарите ще са насочени към ниския ценови сегмент - като кутия с 20 броя ще варира от 2.30 лв. до 2.45 лв.

Засега от "Цигарена фабрика Пловдив" са купили бандероли за марката "Мерилин". Цигарите са тип слимс и ще се продават срещу 2.60 лв. Конкурентните марки на компанията като "Ева" и "Карелия" струват съответно 2.60 и 2.80 лв. Много вероятно е дружеството да започне производство по поръчка и на чужди марки, които все още не могат да съобщят, обясни неотдавна управителят на фабриката Златомира Драганска.

Политически активните българи са с ниски доходи в. Сега

59 процента от политически активните българи живеят в села и малки градове, 57 на сто са над 60-годишни, а осредненият доход на групата е 471 лв. Това сочи проучване на "Галъп Интернешънъл". По данни от изследването политически активните в България са около 1/4 от населението. Те следят тв предаванията, четат вестници и имат мотивация за гласуване.

Почти половината от населението - 46%, са относително активни. 52% от тях живеят в София или в друг областен център, 60 на сто са работещи. Средният доход на тази група е 1022 лв. В групата на незаинтересованите от политическия живот средният доход е 1633 лв. Според изследването това са 31 процента от населението - 46 на сто от тях живеят в София или в друг областен център, 45% от тях са на възраст до 40 години. 63% от незаинтересованите не биха гласувала на избори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:54 | 26.08.22 г.
fallback