fallback

Делата изоставали заради натовареността на съдиите

Към настоящия момент обявеният конкурс за назначаване на магистрати е за около 230 незаети места в страната

14:12 | 21.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Натовареността на съдиите и незаетите магистратски места са сред основните проблеми на съдебната системата, сочи докладът за прилагането на Закона за дейността на съдилищата през 2007 г., който обсъжда днес парламентът.

Средният брой на делата, които са разглеждани месечно от съдия в районен съд, са около 33, в областните центрове съдиите разглеждат 44 дела, а в Софийския районен съд (СРС) - 65. Средната натовареност на съдия в наказателното отделение на СРС годишно е 742 дела, а в гражданското отделение - 875 дела.

В доклада се посочва, че натовареността на тези съдии е огромна и Висшият съдебен съвет следва да планира внимателно кадровото осигуряване на районните съдилища и особено на СРС, където проблемът не може да се решава чрез командироване на съдии.

Към настоящия момент обявеният конкурс за назначаване на магистрати е за около 230 незаети места в страната, а същевременно по различните съдилища се освобождават нови щатни бройки, е станало ясно по време на на обсъждането на доклада в комисията по правни въпроси, обяви председателят й Янаки Стоилов, цитиран от БТА.

В доклада е посочено още, че към 1 януари 2007 г. „висящи” в съдилищата в страната са общо 119 681 дела. До края на 2007 г. са постъпили нови 475 111 дела, а общият брой разгледани дела през миналата година е 594 792. Близо 75 процента от разгледаните дела през 2007 г. са решени в тримесечен срок.

Членът на Висшия съдебен съвет (ВСС) Анелия Мингова е съобщила пред народните представители, че от началото на тази година досега са образувани във ВСС 14 дисциплинарни производства срещу съдии, като 7 са спрямо административни ръководители или техни заместници. Основните нарушения са свързани с професионалната етика и нарушаване на престижа на съдебната власт, както и нарушения, свързани с неспазване на процесуалните срокове, е пояснила Мингова.

Министърът на правосъдието Миглена Тачева пък е обяснила в парламента, че се работи по създаването на единната информационна система за противодействие на престъпността. Към 1 ноември тази година над 90% от съдилищата работят с информационни системи. Проблемът е, че трябва да се направи съвместимост на 4 различни софтуерни продукта, е допълнила Тачева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:52 | 13.09.22 г.
fallback