fallback

Забраната за разкриване на търговска тайна пада, ако има обществен интерес

Обществен интерес е налице и когато разкриването на търговска тайна опровергава разпространена недостоверна информация

11:44 | 21.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

При надделяващ обществен интерес ще се преодолява забраната за разкриване на обществена информация, която представлява търговска тайна, реши парламентът с приетите окончателно промени в Закона за достъп до обществена информация.

Според закона „надделяващ обществен интерес“ е налице, когато чрез исканата информация се цели разкриване на корупция и на злоупотреба с власт, повишаване на прозрачността и отчетността на публичните субекти.

Същевременно информация, която представлява търговска тайна и чието предоставяне или разпространяване би довело до нелоялна конкуренция между търговци, не подлежи на предоставяне, освен в случаите на надделяващ обществен интерес.

Въвежда се задължението, когато отказват достъп до обществена информация заради търговска тайна, съответните публични органи да посочват обстоятелствата, които водят до нелоялна конкуренция между търговците.

Не е необходимо съгласието на третото лице, за което се отнася обществената информация, когато то е задължен субект, както и когато е налице надделяващ обществен интерес от разкриването й.

Тогава може да се разкрият факти, информация, решения и данни, свързани със стопанска дейност, чието запазване е в интерес на правоимащите, но е налице надделяващ обществен интерес от разкриването й.

До доказване на противното, обществен интерес от разкриването на дадена информация има, когато тя гарантира законосъобразното и целесъобразно изпълнение на законовите задължения от публичните субекти, разкрива корупция и злоупотреба с власт, лошо управление на държавно или общинско имущество или други незаконосъобразни или нецелесъобразни действия или бездействия на административни органи или длъжностни лица.

Обществен интерес е налице и когато разкриването на търговска тайна опровергава разпространена недостоверна информация по значими въпроси. В този случай сведения, свързани със страните, подизпълнителите, предмета, цената, правата и задълженията, условията, сроковете и санкциите, определени в договори, по които едната страна е задължен публичен субект, също представляват обществен интерес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:23 | 26.08.22 г.
fallback