fallback

Преглед на печата за 21 ноември

08:00 | 21.11.08 г.

Банките - по-строги за ипотечните кредити в. Дневник

Банките са въвели по-сериозни изисквания към клиентите при отпускането на ипотечни заеми в последните седмици, показа проучване на "Дневник" сред кредитни консултанти. Промените са различни за различните банки и се изразяват в намаляване процента на финансиране при покупката на имот, изискване за по-голямо самоучастие от кредитополучателите или намаляване на съотношението между месечната погасителна вноска и оставащия доход. Някои кредитни институции въвеждат като задължително условие заплатата на клиента да се превежда по сметка в банката.

При ипотечните кредити някои банки са ограничили финансирането до 60-70% от оценката на имота, като само за по-големи градове като София, Варна, Пловдив, Бургас отпусканата сума стига до 80%. До неотдавна имаше кредитни институции, които финансираха на 100%. Освен това голяма част от институциите отпускат пари не спрямо пазарната стойност на имота, а спрямо неговата ликвидационна стойност (която се определя от банката), която е между 15 и 30% по-ниска. Най-голяма е тази разлика при панелните жилища, а най-малка при новите сгради.

Фондации ще могат да финансират партии в. Дневник

Фондации и сдружения ще могат да финансират партиите, решиха в четвъртък депутатите от правната комисия, които приеха на второ четене няколко текста от промените в Закона за политическите партии. Зам.-председателят на комисията Яни Янев (НДСВ), който е против идеята, коментира, че така се дава възможност на бизнеса да налива пари в партийните централи през фондации. От левицата контрираха, че такава била практиката в някои западноевропейски партньори и дадоха пример с фондациите "Конрад Аденауер" и "Демокрация". Остана обаче открит въпросът за размера на дарението. Янев пък се зарече, че текстовете няма да останат така.

Кабинетът иска амнистия за 28% от затворниците в. Сега

Правителството все пак реши да предложи нова амнистия за затворници, въпреки че веднъж вече се провали с проекта на предишния правосъден министър в кабинета "Станишев" Георги Петканов. Ако и парламентът приеме идеята, от затворите ще бъдат пуснати 3357 души от общо около 12 000 лишени от свобода. Ще бъдат прекратени и много висящи леки дела. "Целта на амнистията е да се разтовари съдебната система от по-дребните престъпления и да се съсредоточи върху делата за корупция и евроизмами", обясни министърът на правосъдието Миглена Тачева. Няколко от по-известните подсъдими ще могат да се възползват от закона. Сред тях е например бившият шеф на "Булгартабак" Христо Лачев по делото си за укрити над 128 000 лв. данъци. Тъй като той вече плати дължимото, наказанието му автоматично пада - от 3 до 8 г. затвор на до 3 г. По същата причина ще бъде прекратено и данъчното дело на депутата от ДПС Фидел Беев.

Софиянци ще плащат по-високи местни данъци в. Сега

Планираното вдигане на данъчните оценки на имотите с 50% ще удари сериозно по джоба на столичани. Заради по-високите оценки софиянци ще плащат повече за данъци и такси, макар че самите ставки се запазват и дори намаляват. При данък сгради ставката да не се променя и да остане 1.875 промила от данъчната оценка на имота са предложили в проектобюджета за 2009 г. финансистите на общината. Това означава автоматичен скок в сумите от 50%. Така при стандартен апартамент с данъчна оценка от 40 000 лв. за 2008 г. данъкът би скочил от 80 на 112.5 лв., показват сметките. За основно жилище обаче налогът се плаща с 50% намаление.

Орешарски: Бюджетът не може да се опъне на кризата в. Стандарт

Бюджетът не може да отговори на всички очаквани негативи от световната криза, заяви по време на дебатите в пленарна зала финансовият министър Пламен Орешарски. Според него бюджетът не може да неутрализира всички очаквани неблагоприятни развития на стопанската конюнктура, защото наред със сключените в него фискални стимули и буфери той трябва да продължи да финансира публичните сектори. Не можем да кажем на учителите, лекарите, пенсионерите и социално слабите изчакайте със своите заплати, обезщетения и издръжки, докато се справим с негативите на външната криза, каза още министърът.

13-а заплата за половин държава в. Стандарт

13-а заплата ще има. Но само за половината българи. Напук на кризата повечето кметове са спестили за коледни премии. Министрите обаче изостават, установи проверка на "Стандарт". 13-а заплата ще има в Пловдив, Бургас, Добрич. Варна и Благоевград засега остават без премиални. Ще преразгледаме бюджета през декември и ако намерим пари, ще раздадем нещо отгоре, обещаха от общините. Без бонус за празниците остават полицаи и чиновници, съобщиха от ведомствата на Михаил Миков и Николай Василев. За разлика от тях Даниел Вълчев се е погрижил учителите да вземат полагащите им се три премии. Служителите в Министерски съвет също ще се облажат. Отличник в кабинета се оказа Весела Лечева. Тя обеща не само коледна, но и новогодишна добавка, ако бюджетът на спортното ведомство го позволи.

Пробутват ни най-много двайсетолевки менте в. Новинар

Двойно е нараснал броят на фалшивите пари у нас само за три месеца. Това сочат данни на Националния център за анализ на Българската народна банка (БНБ), огласени вчера. Анализът обхваща периода от юли до септември тази година, като данните се сравняват с второто тримесечие на годината. Парите са били засечени от полицията, а окончателният анализ дали парите са менте е направен от експертите на БНБ. Засечените през третото тримесечие фалшиви банкноти са над 2 600. Най-много ментета има на двайсетолевките, които са 95 на сто от всички фалшификати.

62% от бизнеса се страхува от кражби на фирми в. Сега

62% от бизнеса се страхува от възможността фирмите им да бъдат присвоени от измамници. Това е един от основните изводи в социологическо проучване, поръчано от сп. "Правен свят". Според бизнеса се налагат спешно законодателни промени в Наказателния кодекс, НПК, Търговския закон и Закона за търговския регистър. Кражбите на фирми най-често стават чрез пререгистриране с фалшиви документи, незаконно вдигане на капитала или с неистински записи на заповед, в които уж собственикът се е задължил да върне голяма сума. На базата на тези фалшиви заповеди се вадят изпълнителни листове и така фирмата става собственост на измамниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:22 | 27.08.22 г.
fallback