fallback

UniCredit: Растежът на България ще се забави до 4,2% през 2009

България ще избегне кризисни ситуации, а успокояването на растежа ще позволи свиване на дефицита по текущата сметка

17:40 | 20.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Икономическият растеж на България ще се забави до 4,2% през 2009 г. и 4,5% през 2010 г., се казва в доклад на финансовата група UniCredit, публикуван от гръцкото онлайн издание Reporter. За 2008 г. прогнозният ръст на БВП е 6,3%.

Експертите на UniCredit са на мнение, че забавянето на растежа по-скоро позитивна за българската икономика, тъй като значителното нарастване на дефицита по текущата сметка през последните няколко години, съчетано със свиването на ликвидността в световен мащаб, носи съществен риск. Успокояването на темповете на растеж може да снижи този риск.

За третото тримесечие на тази година ръстът на БВП е 5,6 на сто по предварителните данни на НСИ. Правителството на страната очаква ръстът за следващата година да е на ниво от 4,7%, а за тази – 7,1%.

Като цяло от UniCredit очакват комбинацията от спад на рисковите апетити у инвеститорите, затрунен достъп до свеж паричен ресурс и високи лихви по кредитите да окажат негативно влияние върху способността на българските банки да привличат финансиране, което от своя да доведе до свиване на кредитирането.

Преките чуждестранни инвестиции в България за деветмесечието възлизът на 10,8% от БВП спрямо 16,3% за съответния период на миналата година. Същевременно към края на септември те покриват 68% от дефицита по текущата сметка в сравнение със 120,9% преди година.

„Българското правителство фокусира усилията си върху стриктната фискална политика и увеличаване на публичните инвестициите в някои големи проекти, които да неутрализират влиянието на световната криза и спадът в чуждестранните инвестиции“, отчитат от UniCredit.

Очакванията на UniCredit по отношение на инфлацията в България са тя да забави темповете си до 9,1% през 2009 и 7,4% през 2010 г. в сравнение с прогнозираните 13% към края на настоящата 2008 година. Прогнозите на правителството пък са за 5,9% инфлация през 2009 г. Към края на октомври 2008 г. тя бе на ниво от 10,9%.

Средната заплата в България е нараснала с 2,5% до 523 лв. през третото тримесечие, като в доклада на UniCredit се посочва, че сравнително бързото нарастване на доходите у нас може да окаже значителен възходящ натъск върху инфлационните процеси.

От италиянската банкова група очакват дефицитът по текущата сметка на България да възлезе на 20,2% от БВП през 2009 г. и 16,5% от БВП през 2010 г. За тази година очакванията са за дефицит в размер на 23,5% от БВП. Спадът в цените на горивата може да успокои до известна степен дисбаланса по търговското салдо, отчитат още експертите на банката. Също така позитивно влияние би оказала и добрата земеделска реколта, която ще позволи в края на тази и началото на следващата година да бъдат изнесени около 2 млн. тона пшеница.

Като цяло, оценката на UniCredit е, че България ще избегне драстични кризисни ситуации, а успокояването на растежа ще позволи свиване на външните макроикономически дисбаланси.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:40 | 20.11.08 г.
fallback