fallback

Въвеждат категорията „платежни институции”, опериращи в целия ЕС

Лицензът на платежната институция е валиден във всички държави-членки и дава възможност за предоставяне на платежни услуги на територията на ЕС

17:48 | 20.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Въвеждат се официално 5 категории доставчици на платежни услуги с приетия на днешното заседание на Министерски съвет законопроект за платежните услуги и платежните системи. Това са: банки, дружества за електронни пари, платежни институции, Европейска централна банка (ЕЦБ), националните централни банки на държавите членки и лица, които имат право да предоставят пощенски парични преводи съгласно Закона за пощенските услуги.

Законопроектът регламентира дейността на новата категория доставчици на платежни услуги – платежни институции. Това ще бъде юридическо лице, регистрирано в държава-членка, и притежаващо лиценз за предоставяне и извършване на платежни услуги в цялата Европейска общност. Лицензът на платежната институция е валиден във всички държави членки и дава възможност на съответната институция да предоставя платежни услуги на територията на Общността.

У нас БНБ ще издава лиценз за извършване на дейност като платежна институция, ще упражнява надзор върху тях и ще вписва лицензираните от нея платежни институции в публичен регистър, включително техните клонове и представители.

Размерът на минимално изискуемия капитал ще бъде съобразен с обхвата на предоставяните платежни услуги. За извършване на налични парични преводи разполагаемият начален капитал при получаване на лиценза трябва да бъде минимум 40 хил. лв. При осъществяване на платежни операции, при които съгласието на платеца е дадено посредством телекомуникационно, цифрово или информационно устройство и плащането е извършено от оператора на съответната система, капиталът ще е най-малко 100 хил. лв. За извършване на всички останали платежни услуги изискуемият начален капитал е 250 хил. лв.

Платежните институции ще могат да предоставят следните основни видове услуги: свързани с внасянето и тегленето на пари в брой по платежна сметка; за изпълнение на платежни операции, включително прехвърляне на средства по платежна сметка при доставчика на платежни услуги на ползвателя или при друг доставчик на този вид услуги; издаване на платежни инструменти и/или приемане на плащания с тях; изпълнение на налични парични преводи.

Друг вид основна услуга, осигурявана от платежните институции е извършване на платежни операции, при които съгласието на платеца е дадено посредством телекомуникационно, цифрово или информационно устройство и плащането е извършено от оператора на съответната система или мрежа, който действа като посредник между ползвателя на платежната услуга и доставчика.

Споровете между доставчиците на платежни услуги и ползвателите им ще се разрешават от помирителна комисия за платежни спорове към Комисията за защита на потребителите, е записано в законопроекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:09 | 13.09.22 г.
fallback