fallback

А. Кронтирас: Всеки ще е засегнат от кризата, но фирмите тук са подготвени

Емпорики банк-Гърция няма нужда от спасителния план на правителството, казва шефът на банката

15:39 | 20.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

„Предвид зависимостта на България от чуждестранните инвестиции, които ще намалеят, смятаме, че всеки ще бъде засегнат в някаква степен от кризата. Убедени сме обаче, че българските експерти и фирмите са изключително динамични и добре подготвени“, каза пред журналисти Антъни Кронтирас, вицепрезидент на Борда на директорите и главен изпълнителен директор на Емпорики Банк – Гърция. Той присъства на откриването днес в ЦУМ на новия централен офис на Емпорики Банк – България.

Кронтирас добави, че за последните две години в Емпорики Банк - България са инвестирани 24 млн. евро, а през октомври месец тази година тя за пръв път е излязла на печалба.

„Ще се радваме да наблюдаваме по-добро интегриране на България в Европейския съюз“, каза още той.

Кронтирас посочи, че България е избрана за пилотна страна в проекта от френската банкова група Credit Agricole (със 72% от капитала на Емпорики) за въвеждането на нова счетоводна система на гръцката банка в дъщерните й дружества в Югоизточна Европа. В проекта за региона ще бъдат инвестирани общо 40 млн. евро.

Главният изпълнителен директор на Емпорики Банк - Гърция съобщи, че Емпорики Банк е получила най-високия кредитен рейтинг в Гърция, който се отнася и за присъствието и в другите страни в региона. По думите му кредитният рейтинг на банката, който е А+, е по-висок дори от този на гръцкото правителство. „В началото на следващата година Емпорики Банк - Гърция ще увеличи капитала си и ще е единствената банка в Гърция, която няма да се възползва от помощите на правителството, защото не се нуждае от тях“, допълни Кронтирас.

Подобно становище в началото на месеца изразиха и други гръцки банки, според които няма належаща нужда да се ползва одобрения от гръцкото правителство спасителен финансов пакет на обща стойност 28 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:57 | 06.09.22 г.
fallback