fallback

Анализатори: Румъния и България може да имат нужда от помощта на МВФ

Нуждата от финансиране на двете страни достига общо над 100 млрд. долара, изчисляват анализатори

17:21 | 19.11.08 г.

Румъния и България може да имат нужда от помощта на Международния валутен фонд (МВФ), твърдят анализатори от RBC Capital, Societe Generale и Capital Economics, съобщи електронното издание на вестник "Зиуа".

Според информацията, публикувана от Bloomberg, анализаторите твърдят, че Румъния и България имат най-голяма нужда от капитал от страна на МВФ на прага на глобалната рецесия. Нуждата от финансиране на двете страни достига общо над 100 млрд. долара.

Анализаторите смятат, че борсовите индекси в двете страни са имали най-големи загуби в региона. Румъния и България са разчитали на чужди инвестиции и на външни заеми във валута за повишаване на жизнения стандарт и намаляване на изоставането спрямо развитите страни.

Румъния има нужда от 75 млрд. долара, или 30% от брутния си продукт, а България - от 30 млрд. долара, или 50% от БВП.

"Румъния и България се разпростират много извън чергата си от доста време", твърди анализаторът Найджъл Рендъл от RBC Capital Markets. Кредитите във валута представляват 50% от пазара в България и 55% в Румъния.

Рисковете за Румъния и България са толкова по-големи, колкото националните парични единици са се обезценили. Румънската лея загуби през 2008 г. 20% спрямо долара, а българският лев - над 18%.

Представители на МВФ отрекоха информация, появила се в печата, според която Румъния е поискала финансова помощ от международната институция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:14 | 19.11.08 г.
fallback