fallback

Алтернативният енергиен сценарий за България - използване на местни ВЕИ

Dелът на енергията от възобновяеми източници ще достигне 34% през 2020 година и до 75% - през 2040 г., смятат специалисти

15:28 | 19.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

“Време е България да започне да оценява различни алтернативи в енергетиката. Правителството трябва да започне да работи за глобалните цели за намаляване на емисията на вредните газове”, призова Петко Ковачев от “Института за зелена политика”, съобщи Dnes.bg.

Поводът за изявлението му бе представяне на алтернативен енергиен сценарий за България до 2050 година.

"Преходът към използването на местни възобновяеми енергийни източници ще позволи на България да не пострада от повишаването на цените на изкопаемите ресурси, което ще бъде неминуемо в резултат от тяхното изчерпване", обяви Гунар Олесен от организацията INFORSE – Europe.

Според инициаторите приемането на “алтернативния сценарий” ще доведе до множество положителни ефекти за България, която е силно зависима от вноса на горива.

“България е една от най-слънчевите страни в Европа. Съвсем спокойно тази енергия може да придобие широко приложение в бъдеще. Разбира се, на този етап тя е по-скъпа, но след около 20 години това ще бъде от изключителна възможност”, обяви Олесен.

Той посочи, че енергия може да се произвежда с вятърни генератори в Черно море, от биомасата и дори с горенето на останалата след селскостопанска дейност слама.

Според специалистите делът на енергията от възобновяеми източници ще достигне 34% през 2020 година и до 75% - през 2040 г.

Търговията с електроенергия се очаква да намалее значително, като само ограничено количество ще бъде обменяно.

Нетният износ на електричество ще бъде поетапно преустановен, сподели очакванията си Олесен.

“Ние не бягаме от диалог с правителството. Напротив – ние го търсим. Нека говорим за българската енергетика, а не всичко да става на тъмно, зад гърба на гражданите, защитавайки интересите на големите играчи в енергетиката”, завърши Петко Ковачев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:51 | 01.09.22 г.
fallback