fallback

Инвестициите в промишлеността намаляват с 9% през тази година

Най-големи инвестиции са привлекли енергетичните и свързаните с водата отрасли

14:34 | 19.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

През настоящата година ще бъдат направени номинално с 9,1% по-малко инвестиции в промишлеността спрямо 2007 г. Това става ясно от проучване на Националния статистически институт (НСИ) сред промишлените предприятия в страната през втората половина на октомври.

Около 77,8% от предвижданите разходи за придобиване на дълготрайни материални и нематериални активи през 2008 г. са от предприятията от частния сектор, като мениджърите прогнозират намаление с 15,1% по отношение на предходната година.

За разлика от частните предприятията от обществения сектор очакват 20,2% повече инвестиции през 2008 г. в сравнение с направените година по-рано, което основно е в резултат на повишените очаквания за вложения в енергетичните и свързаните с водата отрасли.

Според направлението на инвестициите тези за увеличаване на производствения капацитет са с най-голям дял (38,7%) от общия стойностен обем на очакваните инвестиции в промишлеността през 2008 г. На второ място с 32,5% са инвестициите за заместване на износеното оборудване, а тези за механизация или автоматизация на съществуващия производствен процес и за въвеждане на нови технологии имат дял 18,4%. Останалите 10,4% от инвестициите през 2008 г. са насочени за опазване на околната среда, мерки за сигурност и други.

Съобразно продуктовата ориентация на производството най-голям дял в очакваните вложения за тази година формират енергетичните и свързаните с водата отрасли (40,7%), следвани от отраслите, произвеждащи стоки за междинно потребление (32.3%). На трето място по обем на инвестициите са отраслите, произвеждащи хранителни продукти и напитки (12.6%).

Какви са очакванията за 2009?

Според направените прогнози в сектора през следващата година инвестициите ще се свият още, като спадът ще е със 7,7% спрямо 2008 година.

Посочените предвиждания показват спад на инвестициите както в частния, така и в обществения сектор, като в обществения сектор намалението ще е по-голямо – 15,4%, спрямо 5,5% в частния, който съставя преобладаващия дял (79,6%) от общия обем на прогнозните инвестиции в промишлеността през 2009 г.

Около една трета от всички анкетирани предприятия не планират разходи за придобиване на дълготрайни активи през следващата година. Приоритет в инвестиционните програми през следващата 2009 г. са инвестициите за увеличаване на производствения капацитет – 32,8% от общия обем планирани инвестиции, за заместване на износеното оборудване – 26,9%, за механизация, автоматизация и въвеждане на нови производствени технологии – 26,8%, и за опазване на околната среда, мерки за сигурност и др. - 13,5%.

По отношение на факторите „търсене на продукцията”, „финансови ресурси и очаквани печалби” и „технически фактори”, влияещи върху решенията за инвестиции през 2009 г., средно около една трета от анкетираните предприятия са се въздържали от оценка. При останалите, които имат мнение, преобладават положителните оценки -„стимулиращо влияние” или „много стимулиращо”, въпреки очаквания спад на инвестициите.

Последната група „други фактори” е с най-висок дял на липса на мнение - 55%, 14,7% от предприятията дават оценка „стимулиращо влияние”, а 18,7% - „без влияние”.

Негативно настроени за отделните фактори са средно не повече от 10% от предприятията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:24 | 08.09.22 г.
fallback