fallback

Преглед на печата за 19 ноември

08:14 | 19.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Банките вече виждат кредитната история на клиентите си пет години назад

в. Дневник

Банките вече могат да виждат кредитната история на клиентите си до пет години назад за всички активни и погасени кредити, съобщиха за "Дневник" представители на банковия сектор. Това е факт от около една седмица и стана възможно след направеното разширение на Централния кредитен регистър (ЦКР) към БНБ. Обновеното съдържание включва информация за просрочия по активните и погасените кредити. Тази информация съдържа броя на отчетните периоди на кредита, броя на самите кредити, просрочена главница и просрочени лихви. Закъснелите плащания по главницата и лихвата се дават като максимална стойност за отчетните периоди. Ако клиентът е имал закъснения и неплащания по някои свой кредит, който вече е погасен, тази информация вече е явна.

Правителството отново заяви, че няма нужда от помощта на МВФ

в. Дневник

Българското правителство засега няма да търси помощ от Международния валутен фонд въпреки призивите на нарастващ брой икономисти страната ни да финансира външните си дисбаланси със заеми от институцията. Вчера финансовият министър Пламен Орешарски още веднъж заяви, че България няма нужда от парите на фонда. "Като акционер във фонда страната ни винаги може да поиска помощ, но към момента няма необходимост от това", заяви той. Положителна оценка за състоянието на българската икономика изказа и Ана Михайлова, икономист от МВФ за България. Тя също заяви, че не са водени преговори за финансова помощ, и коментира, че буферите, с които държавата разполага, й позволяват сама да се справи с преноса на негативните ефекти.

Общините ще могат да продават частни пустеещи земи

в. Новинар

Общините да могат да продават на частници земеделски земи, които повече от 10 години не са потърсени от собствениците си, предвиждат промени в Закона за земеделските земи, предложени от председателя на парламентарната комисия по земеделие и гори Васил Калинов. По думите му става въпрос за пустеещи земи, които след реституцията не са били потърсени от техните собственици. За да се извърши сделката обаче, ще са нужни поне три четвърти от гласовете на общинските съветници в даден район. За отдаване под наем на пасищата ще трябват гласовете на две трети от съветниците, предвиждат още промените. Според членове на земеделската комисия обаче тези изменения в закона могат да доведат до корупция в общините.

Искат разследване срещу Е.ОН

в. Стандарт

Старото ръководство на енергийната компания Е.ОН за 3 години взе, каквото взе от българските потребители и избяга, сега има нови хора и те продължават по същия начин. Това заяви общинския съветник, председател на местната коалиция ,,Обединени за Търговище" и шеф на фирма ,,Електро Монтажно Управление в областния град Таньо Танев. Местните парламентаристи от групата ще внесат за разглеждане проблема с надписаните сметки от Е.ОН в Общинския съвет. При тях има депозирани над 100 жалби от ощетени потребители на които компанията- монополист търси финансова отговорност за стари издължени вече сметки, подчерта лидерът на ,,Обединени за Търговище".

Брюксел отряза държавните субсидии за тютюна

в. Новинар

Срокът за отпускането на държавни субсидии за производителите на тютюн няма да бъде удължен до 2013 г. Това съобщи еврокомисарят по земеделие Мариан Фишер Бойл в Европейския парламент, цитирана от агенция Асошиейтед прес. Срокът, в който държавата може да подпомага бранша, изтича в края на следващата година. Тютюнопроизводителите у нас настояват субсидирането да продължи, тъй като изкупната цена на суровината е много ниска и ако няма подпомагане от държавата, фирмите ще фалират.

Оманска група с интерес към инвестиции в туризъм и земеделие

в. Дневник

Арабският бизнесмен Адил ал Шанфар, който е вицепрезидент на позиционираната в Оман холдингова компания "Ал Шанфари груп" (Al Shanfari Group), ще проучва възможностите за инвестиции в областта на земеделието и туризма в България. Това стана ясно на работна среща на Шанфар в Плевен с кмета на града Найден Зеленогорски. Компанията има интереси в областта на енергетиката, петролната индустрия, туризма, търговията, технологиите, транспорта, автомобилостроенето, управлението на имоти. Представители на дружеството са за пръв път в България, стана ясно още на срещата.

БСП платила 13 000 лв. за клипа с ретро трамвая

в. Сега

13 000 лв. е излязъл клипът, който БСП пусна на интернет страницата си преди конгреса на партията този уикенд, казаха източници от "Позитано" 20. Не стана ясно обаче колко пари ще погълне излъчването му по телевизията. Клипът е сниман на кинолента, която е излязла и най-скъпо на авторите, и е направен за 2 часа. Наемът на трамвая е бил 2500 лв. Идеята е да се покаже как партията скъсва с терористичното си минало и се качва на Витошката конференция, разясни депутатът Кирил Добрев, който е в основата на сюжета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:43 | 18.11.08 г.
fallback