fallback

Държавата засега не харчи фискалния резерв

Фискалният резерв на правителството и държавните институции в БНБ се увеличава със 780 млн. лв. за седмица

10:14 | 19.11.08 г.

Към 14 ноември фискалният резерв на правителството и държавните институции се увеличава със 780 млн. лв. за седмица до 11,33 млрд. лв., показва седмичният бюлетин на управление "Емисионно" на БНБ. Ръстът спрямо края на октомври е със 100 млн. лв., а спрямо началото на 2008 г. - с 4,88 млрд. лв. Това е с около 3 млрд. лв. повече от заложеното в бюджета за 2008 г. и тези пари правителството има право да похарчи без разрешение на Народното събрание до 31 декември 2008 г.

Съдбата на 1,2 млрд. от въпросните 3 млрд. лв. вече е определена в 38 направления по решение на правителството на тройната коалиция. Предвижда се да бъдат изразходвани още 350 млн. лв. в края на годината, ако има допълнителни приходи.

"Подобна политика увеличава рисковете за българската икономика, което означава, че след няколко месеца бюджетът може въобще да няма необходимите средства", алармира икономистът Георги Ангелов.

Рейтинговите агенции понижиха кредитния рейтинг на страната ни, което доведе до поскъпване на кредитния ресурс по стари и нови кредити за българските икономически субекти, споделят банкери. Българският брутен външен дълг възлиза на 32,67 млрд. евро и увеличаването на лихвите по него с 1 п. п. се равнява на 327 млн. евро годишно.

Във фискалния резерв влизат всички налични средства на държавата - салдата в левове и валута по сметките на всички бюджетни организации. Основно се попълва от реализираните бюджетни излишъци. В това число влизат централният бюджет, министерствата и агенциите, НОИ, здравната каса, Сметната палата, съдът, извънбюджетните сметки, получените заеми и други високоликвидни външни активи на правителството, включително и средствата от освободеното обезпечение при двете сделки по замяна на външния дълг без депозитите на общините и валутните резерви на Централната банка.

Във фискалния резерв влизат и салдата на правителството и бюджетните организации в търговските банки, които държавата поддържа за постъпване на данъци, мита и др.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:37 | 12.09.22 г.
fallback