fallback

Лукойл: Ако им е скъпо, превозвачите да купуват дизел от други доставчици

За 2008 г. инвестиционната програма на дружеството, свързана с преминаването към стандарта Евро-5, е в рамките на 265 млн. долара

17:58 | 18.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Ако дизеловото гориво, произвеждано от Лукойл-Нефтохим Бургас, им се вижда скъпо, Сдружението на организациите в автомобилния транспорт (СОАТ) би могло да сключи договори за своите членове за доставка на гориво от който и да е друг доставчик на по-изгодни цени (ако намери такива), съобщиха от пресцентъра на Лукойл България във връзка с изказване на зам.-председателя на СОАТ Красимир Лалов.

От Лукойл-Нефтохим Бургас посочват, че, независимо че цената на суровия петрол сега е около тази от преди 2 години, то дизелът не би могъл да е на същата цена, защото за периода в рафинерията са направени инвестиции за преминаване към производство на горива с намалено съдържание на сяра, отговарящи на стандарта Евро-4 и вече има готовност да преминаване и към Евро-5.

Според изискванията на евростандартите, съдържанието на сяра в горивата е намалено от 350 ppm (point per million) за дизела и 150 ppm за бензините на 50 ppm и за двата вида горива, а рафинерията вече е готова да произвежда предсрочно и горива по стандарт Евро-5, където съдържанието на сяра е 5 пъти по-ниско от това на стандарта Евро-4, или 10 ppm. В резултат горивото, продавано в момента, е с по-високо качество и себестойност от продаваното преди 2 години, се казва в съобщението на Лукойл.

За 2008 г. инвестиционната програма на дружеството, свързана с преминаването към стандарта Евро-5, е в рамките на 265 млн. долара, допълват от Лукойл.

Преди няколко дни, отново във връзка с изявления на превозвачи за високите цени на горивата, от Лукойл България обясниха, че дизелът поскъпва заради акциза и инфлацията.

Днес Лукойл отново намали цените на горивата с около 3% за бензина и с близо 2% за дизела.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:15 | 01.09.22 г.
fallback