fallback

Индустриалци от Перник искат гарантиране парите по сметките на фирмите

Сред антикризисните мерки, предлагани от местните индустриалци, са кредитиране на реалния сектор, а не на потреблението

16:50 | 18.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Индустриалци от Перник настояват да бъдат гарантирани парите по сметките на предприятията, съобщи председателят на Надзорния съвет на „Радомир метал индъстрийс“ Пламен Бонев, цитиран от БТА.

Предложената мярка е по подобие на гарантираните от държавата влогове до 100 хил. лева, посочи той. Това би ни дало възможност да работим спокойно по време на криза, отбеляза Бонев. 

Сред антикризисните мерки, предлагани от местните индустриалци, са кредитиране на реалния сектор, а не на потреблението. Според тях по този начин производството ще работи и потреблението няма да страда.

Местният бизнес смята, че облекчение би било и насочването на средствата от излишъци към държавни поръчки. Последиците от свиването на пазарите биха били смекчени и с осъществяването на инфраструктурни проекти, посочват предприемачите.

Бизнесът настоява държавата да гарантира нормални цени на енергоносителите и да запази възможно най-дълго техните нива, вместо да се правят неочаквани и непредвидени увеличения.

Предлага се също временно да бъде отсрочено спазването на мерките за опазване на околната среда, заложени в комплексните разрешителни на фирмите. Според индустриалците мерките по екологията са договорени с ЕС, но са непроизводствени разходи, които дружествата трудно могат да си позволят в условията на криза.

Миналата седмица Бонев съобщи, че търсенето на продукцията „Радомир метал индъстрийз“ е намаляло наполовина и кризата се е усетила рязко и отведнъж, като големи клиенти са започнали да искат отсрочки за вземането на готова продукция.

Вчера пък от пернишкото металургично дружество „Стомана Индъстри“ заявиха, че през декември ще бъде спряно производството, като в прокатните цехове се довършват последните поръчки, а от началото на декември няма други. Кризата в "Стомана Индъстри" е започнала в края на миналия месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:10 | 11.09.22 г.
fallback