fallback

Световната банка ни дава 142 млн. евро за социални проекти

Двата заема са част от Стратегията за партньорство на Световната банка със страната през периода 2006-2009 г.

14:06 | 18.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Две споразумения за заеми на обща стойност 141,7 млн. евро бяха подписани днес между България и Международната банка за възстановяване и развитие (МБВР), съобщиха от Министерство на финансите.

Двата заема - Втори заем за развитие на политиките за институционални реформи в социалните сектори (DPL2) и Проект за социално включване (SIP), са част от Стратегията за партньорство на Световната банка със страната през периода 2006-2009 г.

Вторият заем за развитие на политиките за институционални реформи в социалните сектори е в размер на 101,7 млн. евро и е договорен при опция за отложено теглене на средствата. Предварително заложените финансови параметри предвиждат погасяване през период от 17 години с включен в тях 5-годишен гратисен период по отношение на главницата.

Заемът е част от средносрочна програма, насочена към разработването и прилагането на политики за институционални реформи в областта на образованието, здравеопазването и социалната защита с акцент върху преструктурирането на системите за финансиране и подобряването на качеството на оказваните услуги.

Програмата DPL се изпълнява от 2006 г., като първата й фаза приключи през 2007 г. с отпускането на заема DPL1. DPL2 запазва фокуса на програмата и акцентира върху повишаване на заетостта и полагане основите за дългосрочен растеж чрез предоставяне на стимули за създаване на нови работни места и подобряване качеството на образованието и подкрепа за фискалната устойчивост чрез повишена ефективност в социалните сектори, се посочва в съобщението.

Заемът, който се отпуска от МБВР по Проекта за социално включване, е инвестиционен и е в размер на 40 млн. евро. Договорените с кредитора финансови условия предвиждат погасяването му да се осъществява през период от 17 години, с включен в тях 5-годишен гратисен период по отношение на главницата.

Проектът за социално включване е част от предприеманите от българска страна мерки за развитие на човешкия капитал и по-конкретно за подпомагане на развитието в ранна детска възраст. Той е разработен като допълнение и пилотиране на мерки по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, като е насочен към реализацията на програма за повишаване на училищната подготовка и подпомагане на деца и родители на деца на възраст от 0 до 6 години предимно от семейства с ниски доходи и такива в неравностойно положение.

Средствата по основния първи компонент ще се отпускат на отделни общини за финансиране на подпроекти, съставени от избран от общините обхват от предлаганите в рамките на програмата предварително разработени услуги като ремонт и изграждане на нова инфраструктура за грижи за деца; ориентация и обучения за родители и персонал на детски заведения; отстъпки по отношение на таксите за детска градина и ясла; медицински прегледи и транспорт за децата и др.

Вторият компонент е насочен към изграждане на капацитет за междуинституционално сътрудничество, работа с неправителствените организации и достъп до средства от фондовете на ЕС на местно ниво, както и за извършване на оценка на въздействието от изпълняваните мерки в първоначално обхванатите общини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:38 | 13.09.22 г.
fallback