fallback

ДКЕВР: Цената на парното се вдига от януари

Официалната прогноза на Булгаргаз е, че природният газ за първото тримесечие на 2009 г. трябва да нараснe с близо 26%

14:10 | 18.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на парното отопление в страната по всяка вероятност ще се вдигне от януари следващата година, а не както се предвиждаше първоначално от ноември или декември, е съобщил днес председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Константин Шушулов, цитиран от БТА.

Причината е, че още не са приети от Министерски съвет промените в Наредбата за регулиране цените на топлинната енергия, според които цената на парното ще може да се вдига повече от веднъж годишно при голямо увеличение на цената на природния газ.

Тъй като повишението на цената на газа от октомври не е включено в цената на парното, топлофикациите работят на загуба от ноември (когато се пуска парното), но пък от януари в цената на парното ще се калкулира и новото увеличение на цената на газа, каза Шушулов.

Официалната прогноза на Булгаргаз е, че природният газ за първото тримесечие на 2009 г. трябва да струва 678 лв./1000 куб. м (без ДДС), т.е да нарасне с близо 26% спрямо настоящата цена. От газовата компания обосновават исканото увеличение с утвърдената от ДКЕВР с 12% по-ниска от исканата цена за последното тримесечие на тази година и с по-високия валутен курс на долара към лева.

Окончателното предложение на Булгаргаз за цената на природния газ за първо тримесечие на 2009 г. ще бъде внесено в ДКЕВР в началото на декември, като тогава евентуално могат да бъдат отчетени и настъпили междувременно промени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:32 | 01.09.22 г.
fallback