fallback

Подписват акционерното споразумение с RWE за АЕЦ Белене до края на годината

Продължава да стои на дневен ред възможността за евентуалното включване в проекта и на Electrabel, но този въпрос ще бъде решен едва след като бъде подписано споразумението с RWE

12:44 | 17.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Пред финализиране са разговорите с избрания за стратегически инвеститор за АЕЦ Белене - RWE - и намеренията са до края на тази година да бъде подписано окончателното акционерно споразумение, каза изпълнителният директор на НЕК Любомир Велков в отговор на въпрос на Investor.bg.

Той уточни, че продължава да стои на дневен ред възможността за евентуалното включване в проекта и на Electrabel, но този въпрос ще бъде решен едва след като бъде подписано споразумението с RWE, като евентуалното споразумение с Electrabel ще бъде в рамките на договора на RWE. По думите на Велков разговорите в момента се водят относно технически детайли по договора, а не във връзка с основните параметри, които вече са уточнени.

На въпрос относно финансирането на проекта Велков посочи, че при подписването на акционерното споразумение с RWE (в което делът на RWE е 49%, а на НЕК – 51%) ще се формира нова икономическа структура, която ще си търси източници на финансиране, в това число частично финансиране от компаниите майки или кредити от банки.

„Освен това продължаваме да мислим, че до края на 2009 г. БНП-Париба, която е избрана за структурираща банка, ще извърши финансово приключване на проекта“, допълни Велков.

На въпрос на Investor.bg относно това как гледа на създаването на електроенергийна борса и по какъв начин ще бъде структурирана тя Велков посочи, че създаването на такава борса ще се отрази много добре на търговията с електроенергия и ще я постави на пазарни основи.

Той изказа личното си мнение, че електроенергийна борса би трябвало да съществува самостоятелно предвид спецификата на стоката електроенергия, а не като придатък или разширение на софийската стокова борса.

Велков каза още, че в момента компанията преразглежда инвестиционната си програма за следващата година, но отсега не може да каже дали тя ще има някакви съкращения във връзка с финансовата криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:54 | 12.09.22 г.
fallback