fallback

Преглед на печата за 17 ноември

07:58 | 17.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

"Булгаргаз" иска 25.88% по-скъп природен газ от януари в. Дневник

Природният газ да поскъпне с 25.88% до 678.04 лв. за 1000 куб.м без ДДС от януари. Това ще предложи "Булгаргаз" на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). При октомврийското повишение на цените министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров обяви, че от януари синьото гориво ще бъде увеличено с 21.5%.

В съобщението на държавната компания се посочва, че причина за по-високото от обещаното поскъпване се дължи на по-скъпия долар независимо, че петролните продукти на международните пазари са поевтинели. Едва ли може да се очаква намаление на исканите цени, защото предложението ни отразява и факта, че регулаторната комисия ни определи с 12.62% по-ниски от поисканите от нас цени, коментира изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов пред "Дневник".

Застраховател спира "Каско", ако щетата е голяма в. Сега

Влошаване на финансовите резултати принуди някои автозастрахователи да прибегнат до нови за родния пазар практики, които може да се окажат в ущърб на потребителя. "Уника" например започна да прекратява предсрочно договори по застраховките "Каско" в случай, че се е стигнало до изплащане на обезщетение. От това се оплакаха потърпевши от Варна, като информацията бе потвърдена от компанията.

Става въпрос за случаи, когато е настъпило застрахователно събитие и компанията е изплатила сериозни обезщетения. "Започнахме прекратяване на онези договори, в които тежестта на щетите нахвърля значително границите на средното равнище за групата клиенти със застраховки "Каско", поясни Паул Мориц, главен изпълнителен директор на дружеството. Служители на "Уника" обясниха по телефона, че най-често става дума за стари автомобили, т. е. произведени през 1998 г. или по-рано.

Български подизпълнител взема магистрала "Люлин" в. Сега

За да се ускори строителството на магистрала "Люлин", ще наемем български подизпълнител, съобщи за "Сега" управителят на българския офис на турската "Мапа-Ченгиз" Рюштю Динчер. Това е една от 14-те мерки, които турският консорциум е представил на работна среща с ръководството на пътната агенция в петък. Да се вкара българска фирма в строителството на закъсалата със сроковете магистрала беше предложено още преди един месец от министъра на регионалното развитие Асен Гагаузов. Динчер отказа да назове името на фирмата на този етап.

Друга мярка предвижда да се увеличи персоналът, зает с изграждането на проблемния аутобан. Засега в тази дейност участват 530 работници, докарани от южната ни съседка, а трябва да станат поне 1000, посочи Динчер. Ще бъде наета и допълнително техника. Тези мерки са част от екшън плана, който "Мапа-Ченгиз" обеща, за да преодолее закъснението. Проектът изостава с повече от половин година и има опасност да се провали, защото се финансира от програма ИСПА, която изтича през 2010 г.

Българските банкери се колебаят за премиите си в. Новинар

Български топбанкери още не са решили дали да се откажат от допълнителните си годишни премии като акт на солидарност към европейските и американските си колеги. Според тях подобни въпроси са недискретни, а допълнителните възнаграждения на водещите банкери в САЩ и ЕС са многократно по-високи от тези у нас. На срещата на лидерите от страните в Г-20 в събота е била засегната и темата за заплащането на топбанкерите по време на световна финансова криза и за по-строг надзор на големите международни кредитни институции. Водещи европейски банкери вече започнаха да се лишават от допълнителните си възнаграждения.

Съкращават служители на БДЖ заради „Кремиковци” в. Новинар

Възможно е служители на Български държавни железници (БДЖ) и Националната компания „Железопътан инфраструктура” да бъдат съкратени, ако металургичният комбинат „Кремиковци” спре работа, съобщиха от железниците вчера. В момента броят на персонала в двете компании е около 30 000 души. Друга мярка е да се понижат разходите на дружествата. Над 25 процента от товарните превози на БДЖ са предназначени за комбината, съобщават от железниците.

Искра Михайлова начело на фонд "Земеделие" в. Стандарт

Министърът на земеделието Валери Цветанов ще предложи Искра Михайлова да бъде назначена за изпълнителен директор на фонд "Земеделие". В момента Михайлова е зам.-министър на регионалното развитие и благоустройство. Предизвестието за напускане на досегашния шеф на фонда Атанас Кънчев изтече вчера. Според земеделския министър, докладът с предложение до ЕК за подновяване на акредитацията на Разплащателната агенция, ще бъде готов на 25 ноември, съобщи БНР.

Производител на сокове обмисля да купи завода за картон в Никопол в. Дневник

Бившият собственик на завода за хартиени изделия "Санитекс" в Костинброд Джордж Фрейдж и настоящ собственик на сокове "Калифорния" прояви интерес към възможността за възстановяване на производството в закрития преди една година завод за картон на австрийската фирма "Майер Мейлнхоф" в Никопол.

Това стана ясно на проведената работна среща в областната администрация в Плевен миналата седмица. В случай че затвореното предприятие започне производство, то ще бъде ориентирано към нов профил изделия - домакински, санитарно-хигиенни и тоалетни продукти от хартия и картон.

Бивш шеф на БТК купи книжа за 4-и и 5-и GSM в. Дневник

Три компании са купили документи за двата нови търга на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) за четвърти и пети мобилен оператор, показва публичният регистър на сайта на регулатора. Тръжни книжа за двете ленти по 10 мегахерца в обхвата 1800 мегахерца, предмет на първата процедура, са взели мобилният оператор "Глобул", фирма "Епсилон констракшън" и дружеството "Комтек". Кандидатът за по-големия честотен ресурс от 2 ленти по 15 мегахерца е един - отново "Епсилон констракшън".

"Глобул" се снабди с документацията и за предишния търг за GSM лиценз, когато общо осем компании проявиха интерес, но в крайна сметка не подаде документи за участие. "Епсилон констракшън" ЕАД е нов участник. Справката в електронния регистър ДАКСИ показва, че дружеството е изцяло собственост на регистрираната в Кипър "ГПГК сървисис лимитед". Управител на компанията, която се занимава със строителство на сгради, е бившият шеф на борда на БТК Гроздан Караджов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:22 | 06.09.22 г.
fallback