fallback

Sunday Telegraph: Престъпна българска мафия плячкосва парите на ЕС

21:43 | 16.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Обработвани до ден-днешен с плугове с конски впряг, просторните пасища на селскостопанска България открай време са известни с евтините си вина, силния тютюн, сладкия мед и сочните кайсии. 

Така започва кореспонденцията на британския вестник Sunday Telegraph за „престъпната българска мафия, която плячкосва от ЕС“.

Но само една година, откакто това бивше кътче на съветската империя стана член на Европейския съюз, и неговите селски пътища кънтят от грохота на чисто нови джипове, а редом с порутените селски колиби са поникнали елегантни нови вили.

Сред местните, посръбващи ракия в селските кръчми, няма съмнение коя е най-изгодната реколта тия дни – тя се получава не от земята или лозята, а от купищата молби за субсидии с надпис САПАРД, пише авторът Колин Фрийман.

Официално Специалната предприсъединителна програма за селско стопанство и селско развитие е многомилиарден проект, създаден от Брюксел, за да помогне на страните от бившия източноевропейски блок да вкарат изостаналия си аграрен сектор в съвременния свят.

Но в България и в съседна Румъния селскостопанските работници вече бързо схващат това, което колегите им във Франция, Италия и Испания забелязаха за първи път преди 30 години – че при всички щедри субсидии, администрирани отдалеч, процъфтява измамата, пише Sunday Telegraph.

Авторът на кореспонденцията цитира депутата Атанас Атанасов, който разказва как при посещението му в провинциален град местните го попитали: "Знаете ли как се познава кой наоколо има субсидия от САПАРД? Просто вижте кой кара най-скъпите джипове. Не е случайно, че тези хора изведнъж забогатяха и това не е само в този град, а навсякъде".

 

Вижте още

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:37 | 07.09.22 г.
fallback