fallback

Акция на седмицата – Албена АД

Дружеството изля студен душ върху туризма със съобщението, че половината му хотели може да не отворят догодина

10:55 | 15.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Книжата на компанията Албена АД бяха избрани от екипа на Investor.bg за победител в ежеседмичната класация Акция на седмицата.

Повод за спечелването на приза даде не доброто представяне на акциите на дружеството, а негативните новини около него. На фона на продължаващия срив на индексите на БФБ-София, който изтри още 16 на сто от стойността на SOFIX за последната седмица, акциите на Албена се наредиха сред най-слабо представилите се.

В общо 44 сделки бяха прехвърлени 1 524 от капитала на дружеството. В резултат на сключените сделки пазарната капитализация на Албена се срути с 22,13 на сто до цена на акция 30,29 лв. С това поевтиняването на акциите на компанията от началото на годината вече възлиза на 74 на сто и я нарежда сред най-силно „поевтинелите“ дружества.

След изминалата седмица на разпродажби по позицията, пазарната капитализация на Албена АД падна до 129,45 млн. лв. В същото време собственият капитал на дружеството е близо 300 млн. лв., а активите му бадхвърлят 473 млн. лв.

Акцията на Албена АД попадна в центъра на вниманието в понеделник, когато изплнителният директор на дружеството Красимир Станев заяви, че е възможно половината от хотелите в курорта Албена да не отворят врати догодина. Станев каза още, че финансовата криза ще доведе до тежки времена за цялата индустрия, тъй като хората най-лесно щели да се лишат от почивката си, което ще навреди силно на сектора.

Това стресна пазарите и изля студен душ върху целия туристически бранш, тъй като е първото официално изказване на представител на сектора по посока задълбочаване на проблемите.

От последния отчет на Албена АД става ясно, че неконсолидираната печалба на дружеството за първите девет месеца е 22,3 млн. лв., което представлява минимален спад спрямо отчетените за съпоставимия период година по-рано 23,35 млн. лв. При продажбите на дружеството се наблюдава ръст от близо 5 млн. лв., като те са нараснали от 84,81 млн. лв. преди година на 89,44 млн. лв. за настоящия отчетен период.

На база последния си неконсолидиран отчет Албена АД се търгива пеи съотношение цена/печалба на акция 9,97 и цена/счетоводна стойност на акция 0,56. Печалбата на една акция възлиза на 3,90 лв.  

Свързани компании:

Албена АД(ALB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:30 | 12.09.22 г.
fallback