fallback

Започна изплащанато на заплатите на работещите в Кремиковци*

В сряда се очаква ръководството на МИЕ да има среща със собственика на „Смарт груп"

12:21 | 14.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Днес е започнало изплащането на заплатите на работещите в Кремиковци за месеците август и септември, благодарение на изкупуването на готовата продукция на комбината за нуждите на Държавния резерв, е казал премиерът Сергей Станишев, съобщи правителствената информационна служба. По думите му, „това не е извършено от тези, които оперираха комбината в предишните месеци”.

Станишев е посочил, че „независимо от лошата конюнктура, която съществува на международните пазари за изделията на металургичните предприятия, има заявен интерес от компании от различни страни към Кремиковци и разговори с тях се водят, но сега е рано да се каже дали ще имат успех”.

„Години наред комбинатът Кремиковци не е управляван по най-добрия начин, не са правени и необходимите инвестиции за неговата модернизация”, е допълнил Станишев.

Представители на украинската компания „Смарт груп" са заявили, че имат готовност до края на следващата седмица да започнат доставянето на суровини за Кремиковци, е съобщил по-рано днес пред протестиращите работници от Кремиковци лидерът на КНСБ в комбината Васил Яначков, цитиран от БТА.

Той е съобщил новината след края на разговора си със зам.-министъра на икономиката и енергетиката Нина Радева.

По думите на синдикалния лидер, Нина Радева е казала, че в сряда се очаква ръководството на министерството да има среща със собственика на „Смарт груп". Преди две седмици Яначков съобщи, че „Смарт груп“ има интерес към целия комбинат, включително и към коксохимическото производство.

Синдикатите настояват незабавно да се сформира експертен екип, който да „изчисти” евентуалните юридически и екологични пречки, които биха забавили процеса на определяне на инвеститор за комбината, е посочил още Яначков.

В тази връзка от ръководството на МИЕ съобщиха, че ще предложат на Министерски съвет да се създаде експертна работна група, която при обявен интерес от страна на инвеститор спешно да оцени постъпили предложения за производствена дейност в „Кремиковци” АД.

От Министерство на икономиката и енергетиката посочиха тази сутрин, че ще изискат от синдика на Кремиковци точен график за извозването на готовата продукция от комбината към базите на Държавна агенция „Държавен резерв и военно-временни запаси” и превеждането на дължимите суми, което ще съдейства за бързо изплащане на заплатите на работниците от комбината.

*Актуализирано към 13,40 часа  

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:40 | 14.09.22 г.
fallback