fallback

БВП забави ръста си през третото тримесечие до 5,6 на сто

Растежът се дължи основно на високия темп на добавената стойност в аграрния сектор

12:10 | 14.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Брутният вътрешен продукт на България за третото тримесечие на тази година нараства с 5,6 на сто на годишна база, показват експресни оценки на Националния статистически институт. Ръстът се забавя спрямо второто тримесечие, когато бе от 6,3 на сто.

Резултатите определят номинално равнище на брутния вътрешен продукт за трето тримесечие на 2008 г. в размер на 18,56 млрд. лева. Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност възлиза на 15,49 млрд. лева в текущи цени. В сравнение с трето тримесечие на 2007 г., брутната добавена стойност реално се увеличава с 6,7 на сто.

Нарастването на БВП с 5,6 на сто се дължи основно на високия темп на добавената стойност в аграрния сектор - 37,8 на сто повече в сравнение с третото тримесечие на неблагоприятната за селското стопанство 2007 година. В сравнение със същия период на миналата година, увеличението на добавената стойност на индустриалния сектор е 4,3 на сто, а на сектора на услугите – 3,5 на сто, показват още данните на НСИ.

Добавената стойност, реализирана от аграрния сектор определя 10,7 на сто от общата добавена стойност за икономиката. Относителният дял на индустриалния сектор е 31,6 на сто, а секторът на услугите заема най-голяма част от общата добавена стойност – 57,7 на сто.

От страна на крайно използвания БВП, разходите за индивидуално потребление нарастват реално с 3,2 на сто, а разходите за колективно потреблеление - с 0,8 на сто спрямо третото тримесечие на 2007 година. Инвестициите в основен капитал бележат реално увеличение с 10,9 на сто. В структурата на крайно използвания БВП, крайното потребление заема 75,7 на сто. За инвестиции в основен капитал е изразходван 28,7 на сто от БВП. Външнотърговското салдо за тримесечието е отрицателно, в размер на 12,1 на сто от БВП.

Оцененият текущ обем на БВП общо за първите девет месеца на годината възлиза на 47,98 млрд. лева. В съпоставимо ценово изражение, показателят превишава с 6,5 на сто равнището си от деветмесечието на предходната година. Брутната добавена стойност за икономиката е 39,43 млрд. лева и реално превишава с 6,9 на сто достигнатото ниво през деветмесечието на 2007 година.

Експресните оценки на НСИ са разработени в съкратени срокове и съответно в условия на значително по-ограничен ресурс от базисна информация. Предвид експерименталния им характер, те не следва да се приемат като официална първоначална информация за равнището и темпа на изменение на БВП, уточняват от статистическия институт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:10 | 08.09.22 г.
fallback