fallback

АЕЦ Козлодуй погаси предсрочно дълга си към руската Росексимбанк

Целта е била да се премахне валутният риск за баланса на „АЕЦ Козлодуй”

10:18 | 14.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

„АЕЦ Козлодуй” ЕАД предсрочно погаси остатъка по дългосрочния кредит в щатски долари към руската Росексимбанк, предназначен за реализация на програмата за модернизация на 5 и 6 енергоблок, съобщиха от атомната централа.

Размерът на отпуснатия кредит е 52,5 млн. долара, от които в края на октомври бе погасен целият остатък, включващ главница от 42,7 млн. долара и лихва от 1,6 млн. долара.

Решението за предсрочното погасяване на кредита е взето през април от Съвета на директорите след внесено предложение на изпълнителния директор на дружеството. Целта е била да се премахне валутният риск за баланса на „АЕЦ Козлодуй”, който се поражда от факта, че приходите на дружеството са в лева и в евро, а разходите по обслужване на главницата и лихвите по кредита са в щатски долари.

При вземането на решението е отчетен и благоприятният курс на щатския долар, който е най-нисък през последните 10 години.

С предсрочното погасяване на кредита се реализира положителна курсова разлика в размер на 7,7 млн. лева, както и икономия на дължимите до 2021 г. лихви в размер на 22,8 млн. лева. Положителният ефект за дружеството е на стойност 30,4 млн. лева.

Освен това чрез погасяването на кредита отпада и ангажиментът на НЕК ЕАД като гарант по кредитното споразумение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:26 | 31.08.22 г.
fallback