fallback

Неохим и Агрополихим спират производство заради слабо търсене

Неохим предвижда пуск на мощностите на по-късен етап

17:32 | 13.11.08 г.

„Поради свитата търговия на торове на международните пазари и стагнацията на вътрешния пазар Неохим АД предвижда пуск на мощностите си за по-късен етап, съобразен с международната и вътрешната конюнктура“. Това съобщи Неохим АД чрез БФБ-София АД.

Междувременно агенция Ройтерс съобщи, че освен Неохим и другия български торов производител – Агрополихим, спира производство заради слабо търсене, породено от световната финансова криза.

От Агрополихим са уточнили за Ройтерс, че предприятието ще затвори две производствени линии в края на тази седмица.

Цената на тора е отчела значително понижение през последните седмици заради падащите цени на суровините и световните пазарни турбуленции, пише още Ройтерс.

„Ние вероятно сме последната фабрика на Балканите, която все още работи“, коментира пред агенцията Филипе Ромбаут, главен изпълнителен директор на Агрополихим. „Обикновено настоящият сезон е силен и ние превозваме 2 000 тона продукция на ден. В момента доставяме 300 тона“, добавя той.

Производството на фосфатен тор в Агрополихим вероятно ще бъде възстановено в началото на декември, когато от компанията очакват продажби към Близкия Изток, а производството на нитрати ще остане затворено за неопределен срок.

В следващите 2-3 седмици ръководството на Агрополихим ще реши колко от работната ръка в компанията да бъде съкратена. В момента в дружеството работят 1 100 души.

От Неохим са отказали да отговорят дали ще има съкращения на работни места в дружеството.

Според Ромбаут ликвидната криза и затегнатите кредитни условия са лишили фермерите от парични средства за закупуване на тор.

Свързани компании:

Неохим АД(NEOH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:49 | 12.09.22 г.
fallback