fallback

Г. Ангелов: Строителният сектор ще вземе от останалите

Подобна политика увеличава рисковете за българската икономика, смята икономистът

17:35 | 13.11.08 г.

Някой казваше, че не можело да се намалят данъците през 2009 г. Няма как да може - ако парите се похарчат за всякакви други неща, казва в своя блог старшият икономист на Институт Отворено общество Георги Ангелов. Постингът е озаглавен "Голямото харчене".

"Строителният отрасъл от друга страна може да бъде спокоен. Явно този отрасъл ще получи огромни суми, които ще бъдат взети от останалите отрасли. Друг е въпросът, че подобна политика увеличава рисковете за българската икономика, което означава, че след няколко месеца бюджетът може въобще да няма необходимите средства, за да изпълни плановете си. Т.е. радостта на строителите може да е кратка", заключава Ангелов.

"Само ще изброя няколко от последните идеи за харчене, които не само не бяха спрени от увеличените рискове от финансовата криза за България, но някои от тях дори бяха оправдани като "отговор" на финансовата криза", споделя Ангелов.

Сред изброените са:

- 1,2 милиарда лева разходи от бюджетния излишък за 2008 (след решение от парламента) - 350 милиона разходи от бюджетния излишък за 2008 (без решение на парламента, по закона за устройството на държавния бюджет) - 300 милиона лева от излишъка за 2008 (без решение на парламента, по закона за държавния бюджет за 2008) - стотици милиони за финансиране от държавата на спрени от ЕС програми - 300 милиона лева от държавата за АЕЦ "Белене" (не се отчитат в бюджета, а "под черта") - 1,2 милиарда лева държавна гаранция по заеми за АЕЦ "Белене" - 100-500 милиона лева наливане на капитал в държавната Банка за развитие (не се отчитат в бюджета, а "под черта") - 100 милиона лева годишно за държавни бизнес паркове/индустриални зони (не се отчитат в бюджета, а "под черта") - 900 милиона лева увеличение на инвестиционните разходи в бюджет 2009 - 400 милиона лева допълнителна инвестиционна програма за 2009 - 700 милиона лева за допълнителни инвестиции през 2009, ако икономиката не се развива добре

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:42 | 07.09.22 г.
fallback